Einstand: újabb pénzeket vennének el a szerzőktől

Az Artisjus szervezésével már több mint 1200 szerző írta alá azt a nyílt levelet, amelyet az Országgyűlésben helyet foglaló képviselőknek címeztek az alkotók. A petíció aláírói hangsúlyozzák, hogy a jogdíjak a megélhetésük egyik pillérét jelenti, melyet negyedrészt – bármiféle egyeztetés nélkül – most el akar venni tőlük a parlament. A közös jogkezelők által menedzselt pénzek megcsapolásának a gondolata sajnálatos módon nem újkeletű, akárcsak az egyeztetés nélküli Einstand (a zárószavazás előtti módosító indítvány pedig egyenesen a jogállamiság gondolatát veszélyezteti). Nem marad más, én is posztolom a nyílt levelet, mivel egyetértek a benne foglaltakkal. Tiltakozzunk!

„Tiltakozunk az ellen, hogy az Országgyűlés több tízezer alkotó és előadó (zenész, író, filmes, képzőművész) zsebéből akarja jogos jövedelmének 25%-át kihúzni. Továbbá a jogdíjainkból saját döntésünk alapján kulturális támogatási célra szánt összegeket is az állami kulturális elosztási rendszerbe (Nemzeti Kulturális Alap) akarja beolvasztani, az NKA forrásait az alkotók és előadók rovására növelve meg.
Az Országgyűlés Alkotmányügyi Bizottsága a hazai művésztársadalommal történő bármiféle előzetes egyeztetés, véleménykérés, jelzés nélkül két fontos módosítást akar elérni az október 7-i zárószavazás előtti módosító indítványával.
1. A művészeket a magánmásolásokért megillető jövedelmek 25%-át átterelnék az NKA-ba. Ezt a pénzt jelenleg maguk a szerzők, előadók, kiadók egyesületei gyűjtik be, és osztják fel a jogosultak között, demokratikusan elfogadott felosztási szabályaik szerint.
2. Az NKA teljesen saját hatáskörben döntené el, mit kezd azzal az összeggel, amiről az alkotók, előadók – közel száz éves hagyomány alapján – maguk által meghatározott kulturális célokra mondtak le.
A jogdíj a szerzők, előadók fizetése. Egyedül a mi jogunk, hogy döntsünk e pénzek sorsa felől. Visszautasítjuk ezt a beavatkozást a magánautonómiánkba, és elvárjuk, hogy bármilyen rendszerszintű módosítás előtt az alkotmányos véleményezési jogunkkal élhessünk.
Kérjük az Országgyűlés képviselőit, hogy a módosító indítványt ne támogassák!
Budapest, 2013. október 4.
CSATLAKOZÁS ITT: https://docs.google.com/forms/d/14zBPkqBOC5aqtH-YjeBK2wGxXBT9REzjhHcNs3gK8no/viewform 
AZ ELLENZETT TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁSI JAVASLAT ITT:
http://www.parlament.hu/irom39/11776/11776-0010.pdf

Update: És azóta csak nő és nő az aláírók száma!!!

2 thoughts on “Einstand: újabb pénzeket vennének el a szerzőktől”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük