Breaking News: hatályba lépett az Szjt. módosítása

Október hónapunk időjárása nem bizonyult oly szürkének, mint a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI.  törvényt ért legújabb módosítások lebonyolítási rendje, és beltartalma. A művészek körében is sokak biztosítékát kiverő módosítást életbe léptető törvényt a Köztársasági Elnök Úr aláírta, és 2013. évi CLIX. törvény szám alatt a kihirdetésre is sor került a Magyar Közlöny 2013. október 17-ei számában. Egyes rendelkezések 2013. október 25-ével hatályba is léptek.

E gyors breaking news – jelenlegi formájában – egyelőre csak arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a módosítás utolsó szükséges aktusára is sor került, a törvényt kihirdették. Annak tartalma (a szerzői jog vonatkozásában lásd: 15-27.§§) majdnem egységesen 2013. október 25-én lépett hatályba. E ponton megsomolygom, hogy a múlt pénteki hatályba léptetés azt jelenti, hogy az újonnan beiktatott 38.§ (1a) bekezdése (mely szabad felhasználásnak nyilvánította a nemzeti ünnepek alkalmával történő nyilvános előadásokat, még abban az esetben is, ha a közreműködők díjazásban részesülnek) az idei ’56-os megemlékezések alkalmával még nem kerülhetett alkalmazásra. Remélem nem is történt így, ellenkező esetben szerzői jogsértés történt volna az ünneplés során.
A módosító törvény 34.§-a értelmében azonban egyes rendelkezések csak jövőre lépbnek hatályba. Így az árva művekkel kapcsolatos új szabályozás – ezt tessék figyelni – 2014. október 29-étől él majd. Világos előttem is, hogy ez egy gyönyörűen összecseng az EU által megszabott határidővel, ugyanakkor két dolog felmerül: (1) miért is kellett ilyen gyorsan törvényt alkotni, ha hatályba még egy évig nem léptetjük; (2) szinte – egyenesen – vicces, hogy olyan törvényekre, mint az új büntető vagy polgári törvénykönyv, a jogalkotó szűkebb hatálybalépési határidőt szabott meg, mint egy – azokhoz képest értelemszerűen – kevésbé jelentős témakör kapcsán.
Végül még egy: a közös jogkezelés életét megkeserítő módosítások jövő január elsejétől élnek majd.
A témakört érintő következő bejegyzésemben még egyszer sorra veszem majd a törvényt érintő változtatásokat. Rövidesen posztolom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük