Beszámoló az Ujvári János diplomamunka-pályázat díjátadójáról

2013. szeptember 18. napján a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának konferencia termében került sor első alkalommal a régi-új Ujvári János diplomamunka-pályázat díjainak átadására. Jelen beszámoló első kézből származik, ugyanis jelen sorok szerencsés írója is a díjazottak között volt.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala nagy változásokon ment keresztül az elmúlt években, ennek egy stációja az Ujvári János diplomamunka-pályázat. A Hivatal nem titkolt célja ezen pályázattal a szellemitulajdon-védelmi ismeretek szélesítése a diploma előtt állók körében, így a pályázat nem kizárólag a szerzői vagy iparjogvédelmi jogterülettel foglalkozó jogász kollégák számára kínált megmérettetési lehetőséget, hanem az érintett tudományterületek széles skáláját igyekezett bevonni. Ezen kapcsolódó-területek ifjú kutatói a saját területükön elkészült diplomamunkájukhoz egy kiegészítő anyagot készítettek, amely kifejezetten az adott területhez kapcsolódó szellemitulajdon-védelmi kérdésekkel foglalkozott.
Ennek megfelelően számos tudományterületről érkeztek dolgozatok, a szilícium alapú, monolitikusan integrált elektromos és fluidikus egységekkel ellátott mélyagyi tűelektródok témakörétől a rosszhiszemű védjegybejelentésekig, amely munkákat három kategóriában (szabadalom, védjegy és formatervezési mintaoltalom és szerző jog) bíráltak el.
Magát az eseményt dr. Németh Gábor, az Innovációs Főosztály igazgatója nyitotta meg (és vezette le), megnyitó beszédében a szellemi alkotások kiemelkedő gazdasági szerepéről, és azok védelmének jelentőségéről beszélt. Szót kaptak az egyes kategóriák képviselői is – közöttük dr. Tóth Zita, a Szerzői Jogi Főosztály főosztályvezetője – kiemelve, hogy milyen szempontokat, irányelveket tartottak szem előtt a pályamunkák elbírálásakor. Külön érdemes kiemelni, hogy a szerzői jogi kategóriában különösen sok pályamunka érkezett, ez a tendencia – a szerzői jogi kérdések népszerűsége – egyébként számos más eseményen és versenyen is megfigyelhető.
Bár nem tartozik közvetlenül a beszámolóhoz, mégis kiemelném – és itt haza beszélek -, hogy a hat szerzői jogi díjazottból négy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója volt, jelezve ezzel az ottani szellemi alkotási oktatás színvonalát.
Az esemény lezárása képen lehetőség nyílt a díjazottak, Hivatali konzulenseik és a kategóriák képviselői közötti eszmecserére, a dolgozatok megvitatására.
A díjazottak:
Szabadalom / használatiminta-oltalom kategória
1.     Bérces Zsófia „Szilícium alapú, monolitikusan integrált elektromos és fluidikus egységekkel ellátott mélyagyi tűelektródok vizsgálata szellemitulajdon-védelmi szempontból”
2.      Horváth Bálint „FBMC rendszerek vizsgálata”
3.      Gőz Viktória „Amino-piranozil-karbonsav prekurzorok szintézise gyűrűs és nyíltláncú monoszacharidokon keresztül”
Védjegyoltalom kategória
1.      Szakács Lilla Fanni „Új típusú védjegyek – középpontban a színvédjegyek”
2.     Pósa Dorottya Cecília „Rosszhiszeműség a védjegyjogban”
3.      Kormos Réka „A közösségi védjegyek tényleges használatának követelménye”
Szerzői jog kategória

1.      Takó Sándor „A filmkészítés folyamatát övező polgári jogi kérdések Magyarországon és az Egyesült Államokban, különös tekintettel a szerzői jogra”
2.      helyzést ért el
          Cselenkó Vera „Virtuális könyvtári vízió”
          Ujhelyi Dávid „Válságjelek és megoldásaik a digitális szerzői jogban”
3.      helyzést ért el
          Hrecska Renáta „Munkaviszonyban létrehozott művek és kapcsolódó szabályozás a Kínai Népköztársaság valamint Magyarország jogrendszerében”
          Urbán Kitti „A digitális zeneipar bekebelezi a világot”
          Szander Norina „A Beergame szoftver a szellemitulajdon-védelmi rendszerben”

3 thoughts on “Beszámoló az Ujvári János diplomamunka-pályázat díjátadójáról”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük