Breaking News: mi lesz veled, HADOPI?

Egy francia hallgatómnak hála, kezembe került egy közel ötszáz oldalas francia jelentés, ami a fokozatos válasz francia modelljének jövőjét taglalja. A meglepő javaslatok egyike szerint meg kell szüntetni a HADOPI hatóságot.

Pierre Lescure
Forrás: Wikipédia
A fokozatos válasz rendszer ettől még maradna, akárcsak annak jogalapja, az ún. „negligence characterisée”, vagyis minősített hanyagság esete. Ez ugye arra utal, hogy ha valaki nem tesz meg mindent az internet-hozzáférésének biztonságos üzemeltetése érdekében (más szavakkal, ha a valaki szerzői jogokkal ellentétes felhasználást végez az adott hálózaton, és az előfizető ezt nem akadályozza meg), akkor ezért felelősséggel tartozik. A harmadik csapás után kezdeményezhető bírósági eljárás során kiszabható büntetés mértéke is csökkenhet, 1500€-ról 60€-ra (ez komoly csökkenés), ismételt jogsértések esetén ennél akár több is lehet az új szankció. Ugyan nem vagyok tisztában a francia audiovizuális igazgatás intézményrendszerével, francia hallgatóm szerint az „audiovizuális tanács” venné át a HADOPI hatásköreinek gyakorlását. A Pierre Lescure által jegyzett jelentés (nagyon helyesen) az oktatás és tájékoztatás fontosságát is hangsúlyozza. Ugyanakkor javaslatot tesz a tárhely- és streaming szolgáltatókkal való szigorúbb bánásmódra, megelőzendő, hogy a fájlcserélés esetleges visszaszorítása ellenére a fogyasztók újabb alternatívák iránt nézzenek.
A jelentés tartalmáról az engem arról informáló Matthieu Pras reményeim szerint jövő hétre egy részletesebb, angol nyelvű blogbejegyzést fog készíteni, melyet örömmel osztok majd meg minden olvasóval.

Update #1: És máris itt a TorrentFreak írás a témában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük