„Legyünk optimisták!” – Interjú a könyvdigitalizálás jelenéről és jövőjéről

Az elmúlt hetekben, hónapokban több alkalommal cikkeztem könyvtári, könyvdigitalizálási kérdésekről. Ezzel összefüggésben hosszú ideje dédelgetett vágyam volt, hogy több szakembert is megszólítsak, s feléjük néhány fontos kérdést intézzek, mit gondolnak a könyvtári digitalizálás jelenéről és jövőjéről, sikereiről és nehézségeiről. Az interjú szerkesztett verziója elkészült, s azt – terjedelmére tekintettel – PDF formátumban osztom meg az olvasókkal.


A kérdések összeállításakor két körülmény vezérelt: szerettem volna egyrészt válaszokat kapni az engem aktuálisan leginkább érdeklő kérdésekre, illetve kíváncsi voltam arra, hogy a jelenkor – többek között európai uniós szinten megfigyelhető – releváns fejleményeiről milyen véleménnyel bírnak az interjú alanyok. A több felkért személy közül sajnos nem mindenkinek állt kompetenciájában választ adni, de még így is szép számmal érkeztek válaszok.

Dr. Keveházi Katalinaz SZTE Klebelsberg Könyvtár általános főigazgató-helyettese és Dr. Kokas Károly az SZTE Klebelsberg Könyvtár informatikai főigazgató-helyettese közös válaszokat küldött az egyetemi könyvtáras szemszöget bemutatva. Sennyey Pongrácz a St. Edward’s University egyetemi könyvtárának az igazgatója, így üde színfoltként amerikai perspektívát kínál a válaszaiban – nem kevés olyan gondolatot vetve fel, ami az Egyesült Államokban már a jelen, mifelénk viszont még csak a jövő. Moldován István pedig az Országos Széchényi Könyvtár E-szolgáltatási Igazgatóság E-könyvtári Szolgáltatások osztályának vezetőjeként hosszú múltra visszatekintő gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezik a digitális dokumentumok szolgáltatása kérdéskörében.

És íme: az interjúk. A dokumentumot feltöltöttem a Scribd oldalamra, onnan is elérhető. (Előre is elnézést a formázásért, ezt a színezésen alapuló módszert láttam a legegyszerűbbnek a különböző vélemények elkülönítésére.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük