Februári haknitúra

Az bizonyosan mindenkivel előfordult már, hogy egyszerre feltorlódnak a feladatok. A február a szakmai meghívások esetén nálam is így alakult. A hónapot Indonéziában kezdtem, majd Szegeden és Nyíregyházán folytattam a lassan haknizásra emlékeztető előadásokat.

És el kell, hogy mondjam, mind a három feladat más okból jelentett komoly kihívást és egyben sikerélményt. Indonéziába hosszú utazás árán jutottam el (az úti beszámolómat lásd itt), hogy 6 órán át beszéljek a lelkes hallgatóságnak több nemzetközi, illetve speciális digitális szerzői jogi kérdésről. Meglepő volt a szervezők témaválasztása (illetve ezzel kapcsolatos kérése). Mély vízbe ugrasztották a jelenlévő hallgatóságot, mert az általam jól ismert fájlcserélés kérdéséről kellett velük beszélgetem, miközben úgy éreztem, hogy a megfelelő szerzői jogi alapokkal nem is rendelkeznek a jelenlévők (alapfogalmak magyarázatával ment el nem kevés idő). Ezzel együtt a rendezvényt megtisztelte az Indonéz Szerzői Jogi Hivatal igazgatója, zenei kiadók képviselői, egyetemi oktatók, doktoranduszok, illetve rengeteg hallgató (több joghallgató is). Az eseményt személy szerint sikeresnek éltem meg mindenképpen, még azóta is jönnek az újabb és újabb kérdéseket tartalmazó e-mailek, amik a témakör iránti érdeklődés megugrásának tudható be. Valójában ez volt a szervezők célja.
A két hazai előadás közül időben az első múlt csütörtökön került sorra, és az InCa cég sorban IV. szakmai napján került sorra. Az InCa hagyományteremtő, első szakmai rendezvényén is beszéltem anno 2010-ben az IPTV jogi vonatkozásairól, ezúttal egy kicsit könnyebben legyűrhető, aktuális kérdésről, a jogérvényesítés jelenkori tendenciáiról kellett beszélnem, elsősorban a cég profiljába tartozó internethozzáférés-szolgáltatás szemüvegén keresztül nézve. A meghívásnak e helyütt elsődlegesen azért örültem, mert 50 informatikus szakember közé beállítva csak tanulni lehet a szakmáról, különösen a legújabb fejlesztésekről.
Végül a minap jártam meg a Szeged-Nyíregyháza vonalat (a hét és fél óra a vonaton kifejezetten hasznos, ha az embernek szakvéleményt és OTDK értékeléseket kell írnia), hogy a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban összegyűlt népes hallgatóságnak a szerzői jog alapjairól, illetve speciálisan a könyvtárak szolgáltatásainak a szerzői jogi vonatkozásairól beszéljek másfél órán át. Hasonlóan az InCa szakmai naphoz, erre a meghívásra is azért mondtam örömmel igent, mert olyan szakemberek közé érkezhettem, akik a saját mindennapi munkájuk tapasztalataival gazdagíthatják az én ismereteimet, illetve akiknek mindennapi munkáját én is segíthetem szerzői joggal kapcsolatos ismereteimmel.
Azért az is igaz: most egy rövid időre pihenő. A március amúgy is az Országos Tudományos Diákköri Konferencia jegyében fog telni. Aztán talán jönnek még a „hakni túra” újabb állomásai, amikről szintén örömmel számolok majd be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük