InfoCopy Diákkör: Szerzői jog – kinek és minek

Követve lassan tradíciónak nevezhető gyakorlatunkat, Grad-Gyenge Anikó, Békés Gergely és Tóth Péter Benjamin kiváló szerzői jogász kollégák után új vendéget fogadott az InfoCopy Diákkör 2012 őszén. A fenti címmel tartott ugyanis előadást Szegeden Pogácsás Anett, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar adjunktusa.

Anett, aki “szabad idejében” a Pázmányos jogász palánták útját egyengeti a jövő évi, Szegeden megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (amelyen szerencsére a mi kis csapatunkból is páran – remélhetőleg – részt fognak venni) a szerzői jog kiváló ismerője, a Szerzői Jogi Szakértő Testület tagja. A minap tartott előadásában az alapoktól indulva (vagyoni jogok, személyhez fűződő jogok, szabad felhasználások) vezette át a hallgatóságot olyan kérdéseken, mint a szerzői jog szerepének fontossága, ezzel együtt a társadalom és a szerzői jogosultak között meghúzódó érdekellentétek, az egyensúlyi helyzet megteremtésének szükségessége (megvalósíthatósága), a szerzői jog eltörlését hirdető irányzatok térnyerése, az internet térnyerésével felszínre törő bizonytalanságok, így például miként formálódik a webes környezetben az elvárhatóság tétele, és még a plágium esetköre is felmerült. Íme egy idézet, amely méltán volt mottója a tegnapi beszélgetésnek:

“Nem tudhatjuk, milyen sors várt volna Beethovenre és Goethe-re, ha az emberek kizárólag készpénzben fejezhették volna ki a műveik iránti elismerésüket.” (Rejtő Jenő)

Hogy a találkozó mennyire jól sikerült, számomra két tényből volt leszűrhető: a csapat egy része lelkesen fejtette ki véleményét a hallottakról, különösen a zeneipar kapcsán hangzottak el érdekes észrevételek (milyen irányba tendál a szerzői jogvédelem a zene világában; Békés Gergő is épp ehhez hasonlóakról beszélt egy éve). Másrészt a találkozó jóval (negyed órával) a tervezett befejezési időt követően ért csak véget.
Mindezek fényében merem remélni, hogy a szegedi palánták vaskos gondolatokkal tértek haza tegnap. Az pedig legyen az én feladatom, hogy kitaláljam, ki lesz az InfoCopy Diákkör jövő tavaszi meghívott előadója.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük