Szankció vagy prevenció? Műhelyvita a fájlcsere és a felelősségtan köréből

Az idei évre már jutott munkahelyi vitából, amely a fájlcserélés kérdéskörét járta körbe. A minap Győrben jártam, hogy egy másik műhelyvitán opponensként fejthessem ki a véleményemet Kőhidi Ákos „A polgári jogi felelősség digitális határai Európában – A P2P rendszerekben megvalósuló szerzői jogsértések felelősségtani vonatkozásai” című értekezéséről.

Ha egy doktori értekezés műhelyvitája rendkívül sokáig tart, akkor annak természetesen két oka lehet: sok a kritika, vagy nagyon sok az érdeklődő hozzászóló. Legnagyobb örömömre a jelen esetben az utóbbi helyzet állt elő. Milassin László úrral ketten kaptuk azt a megtisztelő felkérést, hogy Ákos dolgozatának előopponenseiként formáljunk véleményt a PhD értekezésről. Rajtunk kívül azonban számos résztvevő öltötte magára az opponens szerepét, ugyanis három írásban benyújtott támogató vélemény mellett további három résztvevő, valamint a doktorjelölt témavezetője (Lenkovics Barnabás alkotmánybíró úr) is részletekbe menően adott hangot véleményének. Nem lehet meglepő épp ezért, hogy a procedúra két és fél órásra nyúlt.
S hogy valójában miről is beszélgettünk? Ákos dolgozatában a P2P fájlcserélés kérdéskörével kapcsolatos véleményét egy relatíve újszerű megközelítésből tárta elénk. Nem lehet azt mondani, hogy a felelősségtani kérdésekkel ne foglalkoztak volna már eddig is többen a magyar jogirodalomban. Ugyanakkor a klasszikus magánjogi dogmatikai alapok bemutatására, s az ezzel kapcsolatos fogalmaknak a fájlcserélés aspektusával való összevetésére eddig senki nem vállalkozott ekkora terjedelemben. Ákos dolgozata a magyar mellett a német és az angol felelősségtani kérdéseket ismertette, méghozzá a három hagyományos, potenciális alperes irányából: egyéni felhasználók, közvetítő/tartalom-szolgáltatók, internet-hozzáférés szolgáltatók. A vonatkozásukban irányadó elméleti és gyakorlati felelősségtani kérdések (vagyis a fogalmakon túl a joggyakorlat is) részletesen bemutatásra került. Végül Ákos – a szankció helyett a prevenció jegyében – egy külön fejezetet szánt a fájlcserélés alternatív megoldási lehetőségeinek (különösen a fokozatos válasz rendszereknek).
Az értekezés iránt érdeklődők látogassanak el az alábbi linkre. Akit pedig esetleg érdekel, íme az előopponensi véleményem Ákos művével kapcsolatban.

Opponensi bírálat Kőhidi Ákos értekezéséről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük