Jubileumi út Finnországba

Talán magam sem gondoltam volna öt éve, mikor először keltem útra Finnország tavakkal, sziklákkal, finom halétkekkel és egy kiváló turkui jogi karral megáldott vidékére, hogy egyszer komoly jubileumot ünnepelhetek majd. A mai napon azonban eljött az idő: tízedik alkalommal utaztam Turkuba, hogy szerzői jogi témájú előadást tartsak finn és más (Erasmusos) külföldi hallgatók számára.

Amikor 2007-ben elkezdtem, még csak a tapasztalatszerzés motivált. Angolul előadni egy olyan témában, amivel akkor még csak rövid ideje foglalkoztam, talán elsőre túlzott bátorságnak tűnt. Akkori élményeim azonban igazolta döntésem helyességét. Mára azonban a tapasztalatszerzésen (pontosabban inkább a kérdéses témakör oktatásának pontosításán, „csinosítgatásán”) túl legalább annyira motivál az utazásban a város varázsa. A Szegednél érdemben nem nagyobb, sőt sokban hasonló város mondhatni visszavár.
Akárcsak a folyamatosan kicserélődő, ám szellemiségükben hasonló csoportjaim. Sok (közel 30), különböző országokból érkező, kulturálisan, történelmileg, nyelvileg vegyes csapat, akiket azonban összeköt az a tény, hogy egyaránt egy kiváló, immáron több éve futó program részeként a szellemi tulajdonról tanuljanak kiváló finn és más kollégáktól. Utóbbiak közé tartozok én is. Jövő heti 3×3 órám keretében a szerzői jog analóg és digitális világbéli fejlődéséről, a kizárólagos vagyoni és személyhez fűződő jogokról, valamint a szabad felhasználásokról kívánom ismereteiket tágítani. Bízzunk benne, hogy legalább olyan lelkesedéssel fogadják majd prezentációimat, mint amilyen odaadással én készítettem őket.
És szokás szerint a csoportról igyekszek majd képet készíteni, amint lehet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük