EDRi-gram #10.14-16

Az EDRi kéthetente jelentkező hírújságjában rendszeres jelleggel találhatók a szerzői jogot és az internetet érintő érdekességek. Az elmúlt három számban annyi ilyen hír volt, hogy csak vázlatosan tudok róluk szót ejteni, és mindenkit az olvasásra buzdítok! Némi ACTA, némi netes semlegesség, némi Unió, némi Google.

Az egyik hír szerint az Európai Unió a Kanadával folytatott egyeztetések eredményeként megszövegezett szabad-kereskedelmi megállapodás (CETA) részeként igyekszik visszahozni a nyáron elutasított Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást. Az EDRi által idézett szakemberek szerint épp ezért a CETA-nak hasonló sorsra kell jutnia, mint az ACTÁ-nak.
Az EDRi beszámolt arról is, hogy az Európai Parlament még júliusban elfogadott egy jelentést az audiovizuális tartalmak online terjesztésének a tárgyában. Az EDRi komoly kritikával illette a jelentés azon passzusát, amely a közvetítő szolgáltatók felelősségi kérdéseinek átgondolására utal. Egészen pontosan a szöveg az alábbi:

“calls on the Commission to consider ways (…) reverse the current trend of removing responsibility from these operators regarding consumer protection, implementation of intellectual property and ensuring Internet privacy”.

Az EDRi szerint a fenti szöveg egyrészt téves, hiszen nincs jelenleg olyan trend, ami a felelősség csökkentésére irányulna a közvetítők esetén (ha lenne is, én sem hallottam még róla). Másrészt az EDRi szerint ez akár még az ACTA bizonyos rendelkezéseinek felélesztését is jelenthetné (ez kissé túlzás szerintem, de ki tudja).
A francia Semmítőszék (Kasszációs Bíróság) nemrégiben olyan döntést hozott, amely alapján a Google köteles Franciaországban szűrni az Autocomplete funkció segítségével kivetített találatokat. Hasonló kérdésről már korábban is lehetett hallani, most azonban fontos ítélet is született. Habár azt érdemes tudni, hogy a Semmítőszék sosem hoz jogerős döntést. Végzésében az első fokon eljárt bírósággal azonos szinten elhelyezkedő másik fórumot kötelezett egy új eljárás lefolytatására (amely persze a legfőbb bírói fórum érvelését javasolt, ha követi).
Az Európai Bizottság augusztusban új konzultációt indított a netes semlegesség kérdéséről, egészen pontosan arról, hogy a közvetítő szolgáltatók vajon, és ha igen, akkor milyen módon és mértékben korlátozzák az internetes adatforgalmat hálózataikon. Egyesek úgy értékelik, hogy a bizottsági konzultáció inkább hátráltatja az érdemleges döntés meghozatalát, semmint hogy előre vinné az ügyet. E meglátás különösen annak fényében lehet igaz, hogy a BEREC épp a nyáron tett közzé egy jelentést, amely szerint az ISP-k 20-50 százaléka korlátozza az adatforgalmat a hálózatán. Ez utóbbira az EDRi is válaszolt legfrissebb számában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük