Breaking News: ACTA is DEAD

A mai nap kora délutánján az Európai Parlament meggyőző, 70%-os többséggel elutasította a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) aláírását. A szavazati arányokat kiválóan érzékeltető képről kivehető, hogy a többség meghatározó, statisztikailag épp 70 százalékos (478 igen, 39 nem, 165 tartózkodás). A szavazás fényében az ACTA sorsa egyelőre megpecsételődött az Európai Unióban.

Forrás: TorrentFreak
Tekintettel arra, hogy hatályba léptetéséhez nemcsak valamennyi tagállam, de az Európai Parlament támogatására is szükség (lett) volna, ez utóbbi híján a megállapodás életbe lépéséhez fűződő remények elszálltak. Legalábbis egyelőre. Hiszen az Európai Bíróság előtt fekszik az a kezdeményezés, amely alapján a taláros testület (valamikor, hamarosan) véleményt formálhat a megállapodás összeegyeztethetőségéről – mármint az uniós joggal. Hiába azonban a majdani vélemény, az nem fogja immáron semmire kötelezni a parlamenti képviselőket.
Ennek megfelelően vagy a legelejéről kezdik a tárgyalásokat a megállapodásról az európaiak, vagy végleg kiszállnak belőle, s akkor az ACTA egy a jelenleginél is szűkebb privát társaság jogérvényesítési megállapodása lesz. Szerintem ez utóbbi menetrend a valószínű. Akit a téma érdekel, olvasgassa a BBC írását, a New York Times híradását, a TorrentFreaken Falkvinge (hibákat is tartalmazó) bejegyzését, az Origo cikkét vagy az Indexen megjelent anyagot. A fenti források ellenére az Intellectual Property Watch bejegyzése tűnik a legautentikusabbnak, rengeteg forrást, pro és kontra érvet gyűjtött benne össze a szerzője.

A szlogen pedig mostantól úgy fest: „Helló Demokrácia – Viszlát ACTA”. (Sajnálatos, hogy ez a szlogen is komolyan csúsztat, de az ACTA elbukásának ettől még magam is örülök.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük