Hírmorzsák #2.16.

Brit jelentés a digitális szerzői jogi engedélyezésről. Nyilvános az új Btk. tervezete. Ellehetetlenülő közgyűjtemények. Zene a kocsiban – az „ősidőkben”. Két nap és eredményhirdetés! – Hírmorzsák #2.16.


Brit jelentés a digitális szerzői jogi engedélyezésről – Még tavaly (alig több, mint egy éve) foglalkoztam egy bejegyzésben a Ian Hargreaves nevével fémjelzett „Digital Opportunity” jelentéssel. A dokumentum szerzői arra tettek többek között javaslatot akkor, hogy a digitális világ előretörésével meg kell találni annak a módját, hogy a szerzői jogilag védett tartalmakhoz az eddigiekhez képest könnyebben lehessen hozzáférni, illetve azokat meghatározott módokon felhasználni. A jelentés folytatásaként az elmúlt hetekben került nyilvánosságra egy új jelentés, mely a „Rights and Wrongs – Is copyright licensing fit for purpose for the digital age? The first report of the Digital Copyright Exchange Feasibility Study” hosszúkás címet kapta. A több mint 70 oldalas jelentést nem sikerült még átolvasnom, de így fogok tenni rövidesen, hiszen olyan felhasználói körökre fókuszálva tesz kiemelkedő megállapításokat a brit (bár talán még azon is túlmutatóan európai/világszintű) jogrendszer vonatkozásában, mint a könyvtárak, múzeumok, oktatási intézmények, az audiovizuális, a kiadói, a zenei és a képzőművészeti szektor.
Nyilvános az új Btk. tervezete – Immáron hivatalosan is elérhető az új Büntető törvénykönyv tervezete az interneten (T/6958. törvényjavaslat). A szerzői jog szemszögéből nézve nincs meglepetés benne, ahhoz képest, mint amit korábban már rögzítettem. Így a 384.§ fog különösebb figyelmet érdemelni majd a jogalkotási eljárás során, ez ugyanis dekriminalizálná (vagyis a büntetőjog eszközeivel nem rendelné büntetni) például a fájlcserélést. Jelzem, ez eléggé furcsa lesz így, mivel az új szabályok alapján a szerzői jogsértéseknek lesz új szabálysértési értékhatára. Ehhez képest a fájlcserélés kvázi privilegizált helyzetbe kerül, holott a 100.000 forintos értékhatárt (elmaradt vagyoni előnyt) könnyen el lehet  így is érni. No, amint kezdődik a vita az Országgyűlésben, tudósítani fogok róla. Érdeklődőknek amúgy íme egy cikk az [origo] weboldalán.
Ellehetetlenülő közgyűjtemények – A HVG rendkívül tartalmas cikkben számolt be a hazai közgyűjtemények jelenlegi áldatlan (értsd: pénztelen) állapotáról. Sajnos a dokumentum a HVG-ről csak regisztráció után érhető el, ám néhány kiemelkedő mondatot e helyütt idéznék. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója úgy nyilatkozott: „2011-ben elvonták költségvetésünk 12 százalékát, az idén eleve ennyivel kevesebbel indultunk. Ehhez jött még a bérkeret egyötödének levágása, úgyhogy azt tesszük, amit a többi múzeum: leállítottuk a beszerzéseket.” Ennél veszélyesebb dolog nem is történhetne a közgyűjteményeinkkel. Mint arra a nem is oly rég írt bejegyzésemben utaltam: ezeknek az intézményeknek alapvetően két feladata van: megőrzés és tájékoztatás/hozzáférhetővé tétel. Utóbbi terén sok a probléma, ennek szerzői jogi vonatkozásaival kívánok a jövőben sokat foglalkozni. (Sőt, valószínű írok is a HVG-nek, mert a könyvtári digitalizálásról nem igazán ejtettek szót, ugyanakkor forráshiány esetén erről gyakorlatilag ábrándozni sem kell. Most azonban úgy fest: az első funkció kapcsán is a túlélésre kell, hogy játszanak a hazai közintézmények. Így nehéz harc lesz a kultúra megőrzése és széleskörű megosztása.
Zene a kocsiban – „az ősidőkben” – Az utolsó előtti bejegyzést meghagyom könnyedre, bulvárosra. „A fájlcsere dilemma” című könyvemben jó pár oldalt rászántam arra, hogy a technológia és a szerzői jog szimbiotikus fejlődéséről értekezzek. (Vö. az ezzel kapcsolatos friss cikkemet is.) Ennek fényében nem meglepő módon szeretem az olyan anyagokat, amelyek a technológia és a szerzői alkotások valamiféle összefonódásáról beszélnek. Lényegre térve: a New York Times egy rendkívül aranyos cikket tett közzé arról, hogy réges-régen miféle megoldásokat ötöltek ki a fejlesztők arra, hogy az autóikban gubbasztó és utazó amerikaiak zenét hallgassanak. Levezetésnek a mai Hírmorzsa végén érdekes kis iromány.
Két nap és eredményhirdetés! – A mai napon kézhez kaptam a blogbejegyzés-író versenyre leadott pályamunkák értékelését az öttagú zsűri utolsó tagjától. Ennek megfelelően holnap megkezdem az értékelések összesítését, illetve reményeim szerint kedden közzé is tesszük a végeredményt. Ehhez már csak annyit kell majd tennem, hogy begyűjtsem pályázóink rövid önéletrajzát, hogy bemutathassuk őket az eredményhirdetés során. Úgyhogy már csak csekélyke türelemre van szükség, és aztán minden kiderül!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük