Hírmorzsák #2.13

Indult a Google Drive. Használt CD-ket vásárol az Amazon. Az Európai Adatvédelmi Biztos, a liberáldemokraták és persze a kalózok az ACTA ellen. Magyarország nincs benne a 301-es jelentésben. Ténylegesen párttá alakul a hazai Kalózpárt. – Hírmorzsák #2.13.

Indult a Google Drive – A tavalyi év legfontosabb eseményei közé tartozott, mikor az Amazon, a YouTube és az Apple is beindította a maga felhő alapú tárhelyszolgáltatását.Ha némileg megkésve is, de íme egy negyedik nagyágyú saját cloud szolgáltatása: a Google Drive. Az ezzel kapcsolatos magyar híradások szerint a Google 5GB tároló kapacitást ingyen biztosít mindenkinek, de havi 2.5 dollárért ez a keret 25, havi 5 dollárért már 100GB-ra ugrik. Nagyon kecsegtető. S gyakorlatilag most már akkora a kínálat (a magyarokról nem is beszélve!), hogy lassan mindenki elcsábulhat. Talán csak azok nem, akiknek adatvédelmi aggályaik vannak. Érdekelne a véleményük.
Használt CD-ket vásárol az Amazon – Korábban beszámoltam már olyan start-up cégről, amely a megunt digitális zenefájljainkat vásárolta meg, s használt zeneként értékesítette azokat. Ehhez hasonló kezdeményezéssel rukkolt most elő az Amazon is, amely a jogkimerülés doktrínáját kihasználva használt CD lemezeinket hajlandó 2-3 dollárért megvásárolni, hogy azokat tovább adhassa. Hogy e modell valójában működőképes lehet-e egy olyan korban, amikor már a digitális fájlok törnek az élre, nem tudom, de egy próbát mindenképp megér.

Az Európai Adatvédelmi Biztos, a liberáldemokraták és persze a kalózok az ACTA ellen – Peter Hustinx, az Európai Adatvédelmi Biztos nemrégiben közzétett véleményében kifejtette, hogy az ACTA digitális fejezetében foglalt egyes rendelkezések [különösen a 27. cikk (3) és (4) bekezdése] alapvető ütközést mutatnak a felhasználók adatvédelmi jogaival. Hustinx szerint a felhasználók jogosultak, illetve az ő felhatalmazásuk alapján más privát cégek általi nyomon követése nem egyeztethető össze a személyes adatok védelmével. A véleménnyel összefüggésben lásd még Michael Geist blogbejegyzését. (Köszönöm Grad-Gyenge Anikónak a linket!) Mindeközben az EP egyes képviselői sem tétlenkednek. Az Alliance of Liberals and Democrats (liberáldemokrata) frakció még április végén jelentette be, hogy ők az ACTA ellen fognak szavazni a (kissé megcsúszó, immáron csak júliusra várható) parlamenti vita során. Végül a Svéd Kalózpárt EP képviselője, Cristian Engström, illetve Rick Falkvinge az ACTA és a fennálló szerzői jogi rendszer kritikáját tartalmazó kötetet osztott meg az európai parlamenti képviselőkkel. És még egy apróság: az ITCafé híre szerint pedig Neelie Kroes Európai Uniós biztos egyre türelmetlenebb amiatt, mert az EB nem a kellő ütemben halad előre a szerzői jogilag releváns irányelvek elfogadása (módosítása) során. (Gyurcsy Tibornak köszönet az utóbbi linkért!)

Magyarország nincs benne a 301-es jelentésben – Márciusban tettem említést arról, hogy a 2012-es Special 301 Report előkészítésében segédkező International Intellectual Property Alliance javaslatot tett arra, hogy Magyarország kerüljön be a „speciális említést érdemlő országok” körébe. Abban a bejegyzésemben több ponton is jeleztem az IIPA tévedéseit. Örömhír mindezek fényében, hogy hazánk végül nem került bele a szellemi tulajdonvédelem terén – legalábbis az Egyesült Államok szemszögéből nézve – „alulteljesítő” országokat felsoroló 301-es jelentésbe.

Hornyák Péter
Forrás: Kalózmédia

Ténylegesen párttá alakul a hazai Kalózpárt – 2012. április 28-án a csillebérci táborban tartott alakuló gyűlés keretében emberek egy csoportja kifejezte az irányú akaratát, hogy a hazai kalózmozgalmat új irányba terelve a Kalózprátból ténylegesen pártot formáljanak. Bár a fejleményekről bár korábban értesültem, az esemény megtörténtéig nem akartam erről említést tenni. Most azonban mégis előrébb szaladok. A jövő héten ugyanis nagy valószínűség szerint riportot közlök a pártalapítás egyik kulcsfigurájával, a Kalózpárt egyik „arcával”, Hornyák Péterrel. Remélem mindenki kíváncsi lesz erre az interjúra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük