Hírmorzsák #2.9

Az EP nem fordul az Európai Bírósághoz az ACTA kapcsán. Újabb DDL szolgáltatók a célkeresztben. Dal+Szerző – új zeneipari, kulturális magazin. Interjú a zeneipar jövőjéről. Kézirat (majdnem) lezárva.  – Hírmorzsák #2.9.

Az EP nem fordul az Európai Bírósághoz az ACTA kapcsán – Az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi (Állandó) Bizottsága 2012. március 27-én – 21 nem, 5 igen és 2 tartózkodás mellett – elutasította azt az indítványt, hogy a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást – különösen annak az EU joganyagával való összhangját – az Európai Bíróság az Európai Parlament kérésére is megvizsgálja előzetesen. Az Európai Parlament több képviselője is örömének adott hangot a döntéssel kapcsolatban. Bernard Lange egyenesen azt mondta, hogy az elutasítás annak az egyértelmű jele, hogy az EP még idén el akarja utasítani az ACTÁ-t. Az EP bizottságának a döntése ezzel együtt nem befolyásolja az Európai Bizottság által korábban indított bírósági vizsgálat sorsát. A fentiek fényében azonban könnyen lehet, hogy a nyáron tárgytalanná válik a bizottsági megkeresés. A menetrend ennek megfelelően a következők szerint alakul(hat): a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság május 29-30-ai ülésén szavaz az ACTÁ-ról, melyet az EP szavazás követhet júniusban (várhatóan a hónap közepén). Erről a La Quadrature du Net egy nagyon színvonalas összeállítást készített. (Köszönet Anikónak a linkért!) Rendkívüli érdeklődéssel várom a fejleményeket! A hír kapcsán lásd a HENT híradását, az IP Watch bejegyzését, a TorrentFreak jegyzetét és Rick Falkvinge gondolatait. (Köszönöm Kőhidi Ákos megjegyzéseit!)

Forrás: TorrentFreak
Újabb DDL szolgáltatók a célkeresztben – A TorrentFreak március végi írásában adott hírt arról, hogy az amerikai filmipar – miután tevékenyen részt vett a MegaUpload lekapcsolásában – újabb DDL (cyberlocker) oldalak megszüntetésére tesz kísérletet. A Paramount Pictures jogi ügyekért felelős alelnöke, Alfred Perry, nyilvánosan megerősítette, hogy újabb büntetőjogi feljelentéseket szándékoznak tenni. Az amerikai filmipar szerint a jelenleg „piacvezető” öt legnagyobb online tárhely-szolgáltató évi 41 milliárd látogatást produkál. (Ugyancsak márciusi hír, hogy a hamburgi tartományi legfelsőbb bíróság elutasított egy – immáron sokadik – kérelmet arra nézve, hogy a RapidShare előzetesen szűrje a jogvédett tartalmakra utaló linkeket.) A fentiekre a Putlocker és a MediaFire is reagált már, a Wupload és a Fileserve pedig immáron nem teszi lehetővé a tartalmak mással történő megosztását. Nagyon nem akar senki Kim Dotcom sorsára jutni. És ez jó.

Forrás: ESZERINT blog
Dal+Szerző – új zeneipari, kulturális magazin – Az Artisjus március 30-án tartott rendezvénye keretében mutatta be a zeneipar és a kultúra (és persze a szerzői jog) témaköreit érintő, rendkívül igényes magazinját. Szinger András, az Artisjus főigazgatója, köszöntőjében jelzi: 

„Nem vállalati lapot indítunk, és nem propagandaújságot. Dalokról és szerzőkről fogunk írni. Szeretnénk bemutatni a magyar zenei és irodalmi alkotók sikerét, körüljárni fontos zenei témákat, és olyan zeneipari kitekintést közölni, amely nem csipán tagjaink, hanem a piaci szereplők és a nagyközönség számára is hasznos, érdekes lehet.”

A negyedévente megjelentetni tervezett magazin ennek megfelelően színes interjúkat, háttér információkat, elemzéseket tartalmaz. Mindenki számára javasolt forgatni. Elektronikus dokumentumokért rajongók ingyenesen letölthetik az első számot innen. Ugyanerről a témáról lásd még a Kreatív.online írását.

Interjú a zeneipar jövőjéről – Az SG.hu kiváló interjút készített Tóth Péter Benjáminnal, az Artisjus kommunikációs és stratégiai igazgatójával. Tóth Péter véleménye szerint bár a CD korának leáldozott, szerepe egy ideig még fenn fog maradni. A CD-k helyét a legális online zenei szolgáltatások fogják átvenni, melyre az elmúlt évben szerencsére több kiváló példa is hozható (iTunes, Deezer, ZeneCenter, YouTube együttműködés, csak hogy néhány példát említsek). Tökéletesen egyetértek Péterrel, aki szerint a „kalózkodás” valójában a fogyasztói igények megnövekedésének tudható be, és a legális modellek használata is csak attól függ, hogy e szolgáltatások megnyerik-e a fogyasztókat vagy sem. Én is hiszek abban, hogy a minőségi kínálatért hajlandóak lesznek fizetni az emberek. A riport a közös jogkezelés jelenével és jövőjével is foglalkozik, az itt elhangzó gondolatok is figyelemre méltóak.

Kézirat (majdnem) lezárva – Kötelező egyetemi feladataim mellett több mint hat hónapnyi folyamatos írást követően végre sikerült lezárni a „Fájlcsere dilemma” című könyvem kéziratát. Egészen pontosan annak béta verzióját, hiszen most még lektori ellenőrzésen esik át az anyag. A kötet a HVG-ORAC gondozásában, az Infokommunikáció és Jog Könyvek sorozat keretében fog megjelenni, 2012. júniusa során. A kötetben kritikus szemüvegen keresztül vizsgáltam, van-e/lehet-e egyáltalán jogi megoldást kínálni a fájlcserélés jelenségére. Ami azt illeti, kissé pesszimista vagyok, de azért sosem lehet tudni. Amint megjelenik a könyv, minden szükséges információt közzéteszek a beszerzés lehetőségéről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük