Hírmorzsák #2.11

Érdekességek a ProArt hírlevélből. Kiosztották a 2012-es Artisjus díjakat. MSZJF közgyűlés és ankét májusban. Új elnöke van az SzJSzT-nek. Jaj, megint plágiumvád. – Csupa-csupa magyar hírrel íme a Hírmorzsák #2.11.

Érdekességek a ProArt hírlevélből – A ProArt weboldalának folyamatosan frissített „Hírek” menüpontjában számos figyelemre méltó hírről lehet olvasni. A legutóbbi hírlevelükből érdemesnek tűnik kiemelni két érdekességet. Ezek egyikében a ProArt beszámolt arról, hogy az Európai Unió Bizottsága az Europol szervezeti keretein belül új uniós központ létrehozására tett javaslatot az internetes és számítógépes bűncselekmények visszaszorítása céljából. Legalább ilyen érdekes (és biztató) hír szerint a legális zenepiac bevételei egyre kevésbé csökkennek. A tavalyi adatok szerint a csökkenés mértéke „már csak” 3% volt, miközben egy évvel előtte ez a mérték 8.9 százalék volt. Az adatok szerint ez a változás elsősorban a digitális piac erősödésének köszönhető. Vagyis ha – és ez pár éven belül szerintem biztosra vehető – rövidesen az online piacok domináns forrásává válnak a zenevásárlásnak, akkor a zeneipari bevételek növekedése is várható lesz.

Kiosztották a 2012-es Artisjus díjakat – 2012. április 12-én kiosztásra kerültek a 2012-es Artisjus díjak. Az Artisjus e célra létrehozott weboldalán az alábbiakat (illetve persze ennél lényegesen több) olvashatjuk:

„Szirtes Edina „Mókust”, Beck Zoltánt a 30Y-ból, a Hobo Blues Band tagjait, id. Malek Miklóst, Decsényi János komolyzene-szerzőt és Jászteleki Sánta József magyarnótaszerzőt szólították az Artisjus-terem színpadára csütörtök este, hogy átvegyék az év legjobban várt szakmai díját. Az irodalmi szekció Nagydíjat adott át Spiró György írónak. Irodalmi díjat kapott Zalán Tibor, Papp Sándor Zsigmond és Varga Mátyás.”

Gratulálunk a díjazottaknak!

MSZJF közgyűlés és ankét májusban – A Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület 2012. május 10-én tartja szokásos éves közgyűlését  a Rátkai Márton Klubban (1068 Budapest, Városligeti fasor 38.). A közgyűlést követően id. dr. Ficsor Mihály, az Egyesület tiszteletbeli elnöke az audiovizuális előadások védelme tárgyában 2012 júniusában megrendezésre kerülő WIPO diplomáciai konferencia várható eredményeiről fog előadást tartani. Ezt követően a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium osztályvezetője, dr. Munkácsi Péter ad tájékoztatást az Európai Unió aktuális szerzői jogi tevékenységéről ad tájékoztatást. (Az MSZJF kapcsolódó dokumentumait lásd itt.)

Új elnöke van az SzJSzT-nek – Már tavaly hallani lehetett arról, hogy a Szerzői Jogi Szakértői Testület korábbi elnöke, id. Dr. Ficsor Mihály, 12 évnyi munka után, nem látja el a jövőben a testület elnöki feladatait. Az ESZERINT blogon Békés Gergely kollégám a mai napon tette közzé a tájékoztatást, miszerint a közigazgatási és igazságügyi miniszter Dr. Győri Erzsébetet nevezte ki – öt évre – az SzJSzT új elnökévé.
Jaj, megint plágiumvád – Úgy fest, hogy hazánkon eluralkodott a plágiumláz. Idén már hallhattunk arról, hogy a Compact Disco, illetve Schmitt Pál is szembesülhetett más művének bitorló jellegű felhasználása vádjával. E láz a jogtudomány berkeiben is konkrét testet öltött. Tavaly jelent meg Nótári Tamás „A római köz- és magánjog” című kötete. Erről Molnár Imre, szegedi kollégám írt terjedelmes recenziót a Jogelméleti Szemle hasábjain. Részben erre a recenzióra, részben magára a kötetre reagált a plágiumot felemlítő Földi András – Hamza Gábor szerzőpáros a JESZ legfrissebb számában. Sőt, ugyanitt megjelent magának a kérdéses kötetnek a szerzőjétől, vagyis Nótári Tamástól is egy reflexió a Földi-Hamza reflexióra. Jól érzékelteti a vita bonyolultságát – a szerzői jog oldaláról nézve – az alábbi véleménykülönbség. A Földi-Hamza kritika szerint Molnár hibásan rögzíti, hogy a legfeljebb 3 százalékos „gondolat átvétel” olyan csekély, hogy azzal bíró nem is foglalkozna. Földi és Hamza szerint az átvett gondolatok mennyiségi csekélysége ellenére ugyanúgy szerzői jogsértést eredményez ezek engedély nélküli hasznosítása. Bár szerzői jogsértés már pár mondat engedély nélküli felhasználása esetén is megállapítható, ugyanakkor nem mindegy, mi az a néhány mondat. Éppígy a 3 százalék sem lehet perdöntő, mindaddig, amíg tételes vizsgálat nem történik. Megvallom őszintén, nem tudok alapos véleményt formálni a jelen ügyben, mivel sem a Földi-Hamza, sem a Nótári könyvet nem olvastam. (Én még a szegedi „ősköteten”, a Brósz-Pólay-n nőttem fel.) Római jogász kollégák gondolataira azonban kíváncsi lennék. Illetve a tudományos élet szereplőinek csatája iránt érdeklődőknek érdemes lehet átrágniuk magukat valamennyi recenzión!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük