Hírmorzsák #2.10

A Kalózpárt párttá alakul. Erősebbek a kalózok a zöldeknél? Viacom filmek a YouTube-on. A magyar költészet napja: április 11. Lehet-e fotóról festményt készíteni? – Hírmorzsák #2.10.

A Kalózpárt párttá alakul – A Kalózmédia 2012. április 3-án hozta nyilvánosságra, hogy a Kalózpárt ténylegesen párttá kíván szerveződni, méghozzá 2012. április 28-29-én a Csillebérci Szabadidő- és Ifjúsági Központban. Az erről szóló cikk érzékletesen jelzi, s ezzel teljesen egyetértek: a kalóz ideológia nem lehet elég ahhoz, hogy sikeres legyen a kezdeményezés. A Kalózpárt „nem csak a torrentezők és néhány túlolvasott értelmiségi pártja kíván lenni”. No, akkor kíváncsian várom a fejleményeket. A majálist követően jelentkezek ez ügyben.

Erősebbek a kalózok a zöldeknél? – Rendkívül érdekes német felmérésről számolt be az Index. Ezek szerint ha most lennének a német országos parlamenti választások, akkor a kalózok akár 13%-ot is remélhetnének – országosan! Ezzel ráadásul megelőzik a Zöldeket (Die Grünen). E lelkesedés valószínűleg a nem is oly rég a Saar-vidéken elért sikeres tartományi választásnak köszönhető. Ugyanakkor, ha a felmérés valós adatokat tükröz, akkor a lehetséges 13 százalék minden eddiginél nagyobb sikert jelenthetne a nemzetközi kalózmozgalomnak. Vegyük ezt komolyan, még akkor is, ha Németországban valószínűleg csak jövőre lesznek választások.

Viacom filmek a YouTube-on – A Viacom és a YouTube, annak ellenére, hogy évek óta komoly jogi csatát folytatnak a YouTube használói által elkövetett szerzői jogsértések kapcsán a YouTube-ot terhelő szerzői jogi felelősség kérdéséről (mely csatában április 5-e óta a Viacom áll győzelemre), a napokban egy rendkívül hasznos megállapodást kötött egymással. Ennek megfelelően 500-nál is több film válik kölcsönözhetővé a YouTube oldalán keresztül a Viacom tulajdonában álló filmelőállítók repertoárjából. Jonathan Bailey a YouTube-on értekezett ennek a jelentőségéről:

 

A magyar költészet napja: április 11. – 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a Magyar költészet napját. Sok ünnep közül kiemelkedik a mai, hiszen a költészet az emberiség egyik legősibb kulturális tevékenysége. És persze a szerzői jog szemszögéből nézve is egy fontos magatartás, mely a hírnéven túl megélhetést is biztosítani volt képes az alkotóknak. Az emléknapalkalmából igényes írást tett közzé a Szeretlek Magyarország, a HVG pedig a mai rendezvényekről is összegyűjtött egy csokrot. A Szeretlek Magyarország oldalán megjelent írásnak azonban volt egy kiváló megállapítása:

„Elképzelhető, hogy manapság már nem annyira divatos verseket hallgatni vagy olvasni, de vannak olyan költemények, amik hallatán az ember libabőrös lesz. Valahol itt van elrejtve a lényeg.”

És tényleg! Sőt, akkor mindent vegyítve, íme egy József Attila vers modern köntösben (ügyeseknek: némi sampling;-) – amitől tényleg libabőrös tudok lenni.

 
Lehet-e fotóról festményt készíteni? – Erre a kérdésre keresi a választ Völgyi Attila a blogján egy figyelemre méltó esettel kapcsolatban. A háttérről annyit: Mayer Miklós fotóművész – ha jól nézem – tánciskolában készített egy fotót, amelyen többen – talán épp – a latin táncok egyikét ropják. Hrvoje Puskaric pedig e fotónak igencsak élethű másolatát készítette el. A képekért katt ide, Völgyi Attila elemzéséért pedig ide. Az én véleményem tömör és sommás: az eredeti fotó szerintem egyéni-eredeti mű, így annak lemásolása (többszörözése) szerzői jogi jogsértést eredményez(ett).

8 thoughts on “Hírmorzsák #2.10”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük