Hírmorzsák #2.5

A február elég mozgalmas volt eddig. Így a sok fontos ACTA hír mellett nem jutottam oda, hogy apró hírmorzsákat tegyek közzé. Ennek azonban vége. Rendhagyó módon egymás után két egységet is közölni fogok. Mára íme az első öt hír: Paolo Coelho könyvei a TPB-n. Miként változik a kalózkodás? Bezárt a btjunkie. Riport a Hölgyeim és Uraim rendezőjével. Bródyt Victor Máté váltja az Artisjusnál. Hírmorzsák #2.5.

Paolo Coelho könyvei a TPB-n – Paolo Coelho rendhagyó módon úgy döntött, hogy egyes könyveit ingyenesen letölthetővé teszi a The Pirate Bay – immáron svéd domain címre költözött – torrent keresőoldalon. Coelho szerint ugyanis – aki blogposztja végén „The Pirate Coelho” néven búcsúzott – értékesített könyveinek példányszáma megugrott azóta, hogy egyes művei letölthetők a kölönféle fájlcsere oldalakon keresztül.
Miként változik a kalózkodás? – A Plagiarism Today egy öt pontból álló listát állított össze arra nézve, hogy miként változott a „kalózkodás” (mely kifejezést egyébként nagyon nem csípem) az elmúlt években. Így 1) a DDL oldalak erősödésével már nem lehet tudni, hogy a legnépszerűbb tartalmak (és alkotók) valóban mennyire népszerűek. 2) A kalózkodás távolodóban van az Egyesült Államoktól. (A TPB is átköltözött .se domain címre.) 3) A tartalomszolgáltatók igyekeznek legitim képet festeni magukról, és ezzel sokakat megzavarnak, sokan hihetik, hogy a MegaUpload és társai legális szolgáltatást nyújtanak. (Megjegyzem, ez a leírás nem teljesen korrekt, mert például a RapidShare valóban igyekszik mindent megtenni a legális működés céljából.) 4) Egyre több a spam és a hamis tartalom a neten. 5) Végül a tartalmak egyszerre több helyre kerülnek feltöltésre (mirror uploading), így az egyes szerverek „lelövése” nem veszélyezteti a tartalom végleges elvesztését.
Bezárt a btjunkie – Február egyik vezető híre lehetett volna, ha több időm jutott volna rá, hogy bezárt a világon 5. leglátogatottabb nyilvános torrent keresőoldala, a btjunkie. Ahogy az a mellékelt képen is látható, a btjunkie adminjai valójában úgy döntöttek, bedobják a törölközőt. Nem hiszem, hogy arra a sorsa akarnak jutni, mint a MegaUpload oldal mögött álló Kim Dotcom és társai. Abban is biztosak lehetünk persze, hogy a 2011 végén havi átlag 6.2 millió egyedi látogatóval bíró keresőoldal pozícióit hamar meg fogja szerezni egy másik szolgáltató. Ettől persze még tény: van elrettentő hatása az extrém szigornak.

Riport a Hölgyeim és Uraim rendezőjével – Nem is olyan rég írtam arról, hogy egy fiatal rendező, Pálfi György 1400 filmes idézésből hozta létre Final Cut – Hölgyeim és Uraim című filmjét. A gondolat nagyon tetszik, remélem valamikor látni fogom a filmet. Mindenesetre itt egy interjú a rendezővel az Indexről.
Bródyt Victor Máté váltja az Artisjusnál – Bródy János 12 évnyi elnökösködés után nem indult újra az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda elnöki tisztségére kiírt választáson. Így február elején Victor Mátét választották az Artisjus új elnökének. Az Artisjus honlapján megjelent híradás szerint Victor hangsúlyozta: „Folyamatos átalakulásban van a zeneipar, és benne az Artisjus is. Új utakra szeretnénk vinni az egyesületet, hogy katalizátorai lehessünk ezeknek a változásoknak.” Bródy János pedig az alábbi szavakkal búcsúzott: „Nagyon megtisztelő a szerzők bizalma, amely 12 sikeres éven át az Artisjus elnöki székében tartott engem. (…) Nyugodt szívvel adom át a stafétát Victor Máté barátomnak, mert személyében az új irányokra nyitott, együttműködő személyt köszönthetünk.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük