Digital Music Report 2012

Az IFPI immáron kilencedik éve készíti el és hozza nyilvánosságra a digitális zeneipari jelentését, a Digital Music Report-ot. 2010 és 2011 után immár harmadik éve, hogy e blog keretei között elmondhatom a véleményemet a nemzetközi lobbiszervezet anyagáról. Íme a gondolatok a 2012-es DMR-ről.

A DMR idei szlogene: „Expanding Choice – Going Global„, vagyis a legális szolgáltatás számának megnövekedése folytán a globális hozzáférés mértéke is erősödik. Nem véletlen épp ezért, hogy a jelentés elején beköszönő Frances Moore igazolt optimizmusról beszél a zeneipar helyzetét illetően. Mind mondja: a digitális zenei bevételek 8%-kal nőttek, az előfizetéses online szolgáltatásokat (Spotify vagy Deezer) 2010-hez képest 2011-ben majd kétszer annyian vették igénybe, s mindemellett a jogérvényesítés hatásfoka is javult, melyet Moore többek között a „six strikes” rendszer bevezetésével, a HADOPI hatékony (?) működésével, illetve a Google-lel való együttműködéssel magyaráz.
A jelentés a szokásokhoz híven képekben, személyes véleményekben, gondolatokban gazdag. És persze statisztikákban is, aminek nagyon örülök. Az IFPI adatai szerint 2011-ben 8%-kal nőtt a zeneipar bevétele, amely így elérte az 5.2 milliárd dollárt. A digitális csatornák részesedése mindebből immáron 32%-ra rúg (s ezzel a számítógépes játékok világa utána a második legerősebb e tekintetben), sőt egyes országokban a bevételek meghaladják az 50%-ot is (Kína: 71%; Dél-Korea: 53%; USA: 52%).
A jelentés tanulságai szerint a 2011-es év a legális szolgáltatások globalizációjáról szólt. Míg 2011 elején a vezető legális szolgáltatók „csak” 23 országban voltak egységesen jelen, ez 2011 végére már 58 volt. (Megvallom őszintén, ez nehezen lekövethető megállapítás. A jelentés nem említi, ki tartozik a „largest international digital services„-hez, másrészt a DMR 2011 59 országban 775 legális szolgáltatást említ, persze ebből sok több országban is jelen volt.) Így többek közt az iTunes 2011-ben 28 új piacra lépett be, például a magyarra is. Mindezekkel együtt a „kalózkodás” is visszaszorulóban van egyes helyeken. Az IFPI és a Nielsen közös felmérése szerint a világ fogyasztóinak 28%-a (Európában 27%-a) használ illegális (P2P és nem P2P) alkalmazásokat, a HADOPI működésbe lépésének köszönhetően azonban a francia „kalózok” száma 26 százalékkal csökkent. Ennek is köszönhető, hogy a digitális albumok értékesítése épp francia földön ugrott meg a legjobban az elmúlt évben (lásd a mellékelt képet).
A jelentés a fentieket szép alaposan kifejti, említést tesz az iTunes Match, a Google Music megjelenéséről. sokat hallhatunk a Spotify és a Deezer sikereiről (a Deezer talán hazánkba is eljut? – sőt, fontos update: az ITCafé 2012. január 27-én számolt be arról, hogy a Deezer már elérhető hazánkban!), avagy olyan szolgáltatásokról, mint a JUKE, Galaxie, WiMP vagy rara.com, amelyekről beismerem, még nem hallottam. A jelentés megemlíti, hogy a zenei videók piaca is komoly fejlődésen ment át, élén a VEVO-val. A zeneipar szemszögéből sikertörténetként kerül bemutatásra a fokozatos válasz rendszere, valamint a The Pirate Bay és más tartalomszolgáltatók (például BTJunkie és Newzbin 2) blokkolását elrendelő bírósági ítéletek hada. A jelentés ezzel együtt nem korrektül, pontosabban túlzottan is leegyszerűsítve beszél a SOPA/PIPA törvénytervezetekről, mikor azt említi, hogy a külföldi jogsértő weboldalakkal szembeni fellépés lényege a részükre nyújtott fizetési szolgáltatások és reklámozási lehetőség visszaszorításában áll. Ennél azért mindkét törvénytervezet többet akarna elérni. A jelentés ugyancsak sikertörténetként beszél a keresőmotorokkal, illetve a fizetési szolgáltatókkal/hitelkártya-cégekkel folytatott együttműködésről. Végül a jelentés végén az oktatási programokról is sokat lehet hallani, köztük az általam is igazán színvonalasnak talált Music Matters brit kampányról.
A jelentés magyar nyelvű elemzését lásd még az SG.hu oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük