Celebrity deathmatch: Madonna v. Lady Gaga

Pár napja felröppent a hír, miszerint Madonna azzal vádolta meg Lady Gagát, hogy az 2011-es „Born This Way” című dalának elkészítésekor megsértette Madonna 1989-es „Express Yourself” című dalán fennálló szerzői jogait.


Mielőtt bármit is mondanánk, íme a két kérdéses zeneszám.

Madonna – Express yourself

 


Lady Gaga – Born this way



Madonna dala persze gyermekkoromból rémlik, Lady Gaga slágere pedig mostanában volt a rádiókban hallható. Be kell valljam, hogy én lényeges hasonlóságot nem vélek felfedezni közöttük. Madonna, mikor először meghallotta a „Born this way”-t, úgy nyilatkozott: „Arra gondoltam, ‘milyen csodás dolog újra alkotni a dalomat.’ Mármint felismertem az akkordok megváltoztatását, egy kissé… furcsának találtam.” Lady Gaga producere ennél kevésbé kifinomultabban reagált a felhozott vádakra: „Hogy őszinte legyek, elég nagy baromságnak tartom. Felteszem százával vannak olyan dalok, ahol a hangmagasság vagy a percenkénti leütések számának megváltoztatásával, majd loopolással úgy hangozhatnak, mint bármi más. Ráadásul jelenleg öt dalt is játszanak a rádiók, amelyek pontosan ugyanazokra az akkordokra és hangmenetre épülnek.”


Elég sok dalt hallgattam már meg szerzői jogi szemmel, és be kell vallanom, ezúttal nem hallom ki a „Born this way”-ből azt, amiért perelni lehetne. Az Egyesült Államok esetjoga szerint csak akkor lehet eljárást indítani ilyen típusú felhasználások esetén, ha a másodlagos mű az eredeti egészét vagy bármely jogvédelemre számot tartó, azonosítható részét veszi át, sőt az átvett résznek a minimálisnál többnek kell lennie (ez az ún. „de minimis teszt”). Lady Gaga dala sem szövegében, sem üzenetében, sem dallamában nem tekinthető az „Express yourself” egyenes folytatásának, és szerintem arra sem alkalmas, hogy az eredeti dal vagy szerzőjének/jogosultjának piacát negatívan befolyásolja.

S bár Madonna szerint nagy hatással volt Lady Gaga művészetére, szerintem ez a dalból nem jön át, legalábbis nem olyan mértékig, hogy erre pert lehetne alapítani. Úgyhogy a bulvár iránt fogékonyak inkább reménykedjenek, hogy egyszer Madonna és Lady Gaga nem csak a vicc kedvéért fognak összeverekedni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük