Az Egyesült Államokban a legerősebb a fájlcserélés?

Különös adatokra lehet bukkanni a Sandvine cég őszi globális internetes jelentésében. Ezek szerint könnyen elképzelhető, hogy az Egyesült Államok tartalomiparának legkártékonyabb ellenfeleit nem is az ország határain kívül, hanem azon belül kell keresni.

Tavasszal a szükségesnél nem hosszabb terjedelemben ismertettem a Sandvine cég globális internet jelentését. Nemrég a kezembe került az őszi riport is, mely több érdekességgel szolgált. Először is hadd jelezzem: amit tavasszal kritikaként fogalmaztam meg (vagyis miként globális, ha csak három kontinensre terjed ki a felmérés), az ezúttal nem szükséges. A Global Internet Phenomena Report Fall 2011 ezúttal öt kontinens országainak internetes szokásait vette szemügyre.
Rendkívül érdekesnek tűnik, hogy világszerte megfigyelhető az internethasználat csúcsidőszakának szűkülése. Míg fél évvel korábban a Sandvine még 2 és fél órás csúcsidőt mért (2010 őszén pedig 3-5 órára tette azt), addig e friss jelentés már csak két órában, nagyjából az este 9 és 11 óra közötti időszakban mérte a legnagyobb internethasználatot az Egyesült Államokban. Az ázsiai és csendes-óceáni régióban is ehhez hasonló adatokra bukkant a Sandvine. Kelet-Európában ennél egyelőre hosszabb (kb. 3 órás csúcsidőszakot lehet megfigyelni, ráadásul valamivel korábban, inkább az este 7 és 10 óra közötti időszakban), Afrikában pedig ennél is jobban elnyúlik a csúcsidőszak, mely nagyjából délután 3 órakor kezdődik és 10 óra után kezd meredek ereszkedésbe.
Az átlagos havi adatforgalom mértéke nem nőtt, hanem csekély mértékben csökkent az Egyesült Államokban (23-ról 22.7 GB/hónapra). Másrészt viszont az elmúlt években a P2P fájlcserélés relatív részesedése az internetes adatforgalomból változékony, de inkább csökkenő tendenciát mutat, miközben a real-time szórakozás folyamatosan erősödik. Ez az Egyesült Államokban leginkább a Netflix térnyerésének köszönhető. E két tény leginkább azért lehet érdekes, mert a P2P fájlcserélés relatív részesedésének csökkenése, illetve az átlagos adatforgalom csekély csökkenése egyaránt a fájlcserélés minimális visszaszorulását tűnik igazolni. Ez az Egyesült Államok legális online piacának folyamatosan fejlődése fényében tökéletesen érthető. (A Netflix a fizikai hordozók postázásos módszere – haszonkölcsönzése – helyett ugye áttért a streaming alapú szolgáltatásra, emellett pedig rengeteg start-up jelent meg csak ebben az évben.) 
Árulkodó az az adat is, hogy a P2P fájlcserélésből miként részesednek egyes szolgáltatások. Egy másik táblázat szerint ugyanis az átlagos adatforgalom 13.47%-a köthető a BitTorrenthez. A P2P részesedése azonban 14.6% a fenti grafikon szerint, vagyis valójában az Egyesült Államokban is eltűntek a második generációs szolgáltatások (különösen a LimeWire bukása miatt).
Az Egyesült Államokhoz képest a kelet-európai, brazil és afrikai piacokon az átlagos internetes adatforgalom lényegesen kevesebb: 1, 14.8 és 6.8 GB/hónap a fenti sorrendben. Ha azonban összevetjük ezzel a le- és a feltöltési forgalom relatív megoszlását, egy különös jelenséget észlelhetünk. Álljon csak itt mindkét táblázat (előbb a le-, aztán a feltöltés arányai):
Mit is látunk? Azt, hogy a P2P fájlcsere arányaiban véve lényegesen elmarad a más alkalmazások által lekötött sávszélességhez képest. Tagadhatatlan, hogy a feltöltési ráta közel felét a P2P fájlcsere adja. Azonban a fel- és letöltési sebesség asszimetrikus jellegéből (vagyis hogy a letöltés sokkal nagyobb sávszélességet kap, mint a feltöltés), valamint az internetes alkalmazások használatának sajátosságaiból (vagyis hogy a legtöbb webes alkalmazás nem feltétele „feltöltést”, visszaosztást) adódóan a fájlcserélés részesedése még így is csekélyebb a teljes adatforgalomból, mint a webes keresésé. Ha viszont ezt összevetjük az említett régiók/országok átlagos adatforgalmával, világossá válik, hogy az Egyesült Államokban a legális szolgáltatások léte ellenére még mindig sokkal több tartalom kerül megosztásra fájlcserélő alkalmazások segítségével.
Rendkívül érdekes!

4 thoughts on “Az Egyesült Államokban a legerősebb a fájlcserélés?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük