„Értékek és kérdések a szellemi tulajdon világából”

Ezzel a címmel tartott a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület két napos szakmai továbbképzést Székesfehérváron, melyen a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központjának támogatásával – több más hallgatóval együtt – volt szerencsém részt venni. Bár a konferencia programjában alapvetően inkább iparjogvédelemmel foglalkozó előadások szerepeltek, szerencsére egy blokk a szerzői joggal is foglalkozott.
Elsőként Dr. Sarkady Ildikó, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szerzői jogi igazgatója számolt be a hivatal elmúlt majdnem egy évének munkájáról. Kifejtette, hogy a hivatal a közös jogkezelés átláthatóbbá tételére törekszik, ezért a közös jogkezelő szervezeteket átvilágították az elmúlt időszakban. A hivatal egy átfogó szerzői jogi portál kialakítására is törekszik, amelynek a közös jogkezelő szervezetek publikus adatai mellett szerves részét képezné egy intelligens regiszter, szintén a minél átláthatóbb közös jogkezelés megteremtése érdekében. Az egyeztetések lefolytatása után ez a honlap várhatóan a közeljövőben (talán már decemberben?) elindulhat. Az igazgató asszony kiemelte a hivatal szerepét a szerzői jogi törvény módosításának előkészítésében is. Dr. Sarkady Ildikó a szerzői jog legnagyobb kihívásaként két kérdéskört érintett előadásának zárásaként. Az egyik az, hogy vajon a magyar kulturális piac meg tud-e felelni az EU kihívásainak. A másik kihívást pedig az Szjt. folyamatos karbantartása jelenti, hogy a digitalizációt kezelni tudó, jogtechnikai megoldások tekintetében modern jogszabályunk legyen, így napirenden van az anyagi jog kodifikációja is.

Az igazgató asszony PPT előadását a Magyar Iparjogvédelmi Egyesület hozzáférhetővé tette az alábbi linken.

A szerzői jogi blokk másik előadója Dr. Grad-Gyenge Anikó volt, aki már többször szerepelt a blog posztjaiban. Élvezetes, sok zenei részlettel színesített előadást tartott az előadóművészeket és a hangfelvétel-előállítókat megillető védelmi idő felemeléséről. Anikó rávilágított arra, hogy az irányelv elfogadásakor felmerült, hogy a védelmi idő meghosszabbítása a Beatles érdekeit szolgálja, magyar viszonylatban viszont ez azt jelenti, hogy az első táncdalfesztiválok során készült felvételek védelmi ideje is meghosszabbodik. Például Kovács Katié is.
Ezután röviden bemutatásra kerültek a módosítás szükségességének indokai (a hangfelvétel-előállítók esetében ilyen indok pl. a fájlcsere miatt kieső bevételek pótlása, az előadóművészek tekintetében pedig a háttérzenészek jogainak erősítése), valamint az irányelvet ért kritikák. Természetesen az irányelv szabályozási rendszerének ismertetése sem maradhatott ki Anikó előadásából. Végezetül pedig Anikó az irányelv átültetésével kapcsolatos problémákat, illetve az EU várható további szabályozástervezeteit villantotta fel.

Grad-Gyenge Anikó PREZI előadását a MIE ugyancsak elérhetővé tette az alábbi linken.

9 thoughts on “„Értékek és kérdések a szellemi tulajdon világából””

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük