A Szerzői jog a XXI. században új szerzői

Lassan két éve, hogy belevágtam a blog által nyújtott intellektuális kalandba. Közeledek a 400. bejegyzéshez és 20.000 megtekintésen már túl vagyok. Nem is olyan rég a blog arculata is megváltozott. Az újítás szándéka azonban mindig ott lebegett a szemem előtt. A mai naptól egy további reformon esik át a blog: immáron négy szerzője lesz.

Az új szerzők bevonása mellett több ok is szólt. A legfontosabb a „több szem többet lát” elvből következik. Az én nézőpontom olyan, amilyen. Következésképp sok minden felett elsiklik már a tekintetem. Másként megfogalmazva talán túl sokat is foglalkozok egy téma aktualitásaival, holott a XXI. századi szerzői jog messze nem csak a fájlcseréről szól. Az új szerzők bevonása ezért elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a kollégák saját értékrendjükkel bővítsék a blog gondolatait. Értékrend alatt a szerzői jog és a digitális kor együttéléséből keletkező jelenségekre adott válaszokat kell érteni. És akkor íme az új szerzőink (szigorú ABC sorrendben):
Hajdú Dóra – Dóriról már többször esett szó e blog hasábjain, és nem egyszer saját neve alatt, esetleg a névtelenség homályába burkolózva kommentált egy-egy bejegyzést. Dóri kiváló ismerője a francia HADOPI rendszernek, illetve bővebben a fokozatos válasz rendszereknek. E témát feldolgozó értekezésével megnyerte idén tavasszal a XXX. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Jogi Informatikai Szekcióját. E témában már megjelent egy tanulmánya az Infokommunikáció és Jog hasábjain, és épp úton van második írása. Dóri több nyelven is kiválóan beszél, ennek ellenére tőle elsősorban a francia, illetve uniós hírek szállítása várható. (Főleg azért is, mert én franciául egy mukkot nem tudok.)
Kőhídi Ákos – Ákos egyik írásáról nem is olyan régen tettem közzé egy cikkajánlót. Ákos a magánjog több területével foglalkozik egyszerre (fogyasztóvédelem, felelősségtan), mostanában azonban a fájlcserélés témakörére (is) irányult a figyelme. Ákos a győri Széchenyi István Egyetem oktatója és az MTA Jogtudományi Intézet tudományos kutatója. A blog munkájában való részvétele elsősorban azért adhat újat és többet az eddigiekhez képest, mert az én irányultságom eltért a „klasszikus” magánjogi gondolkodástól. Én (sajnos, vagy épp nem sajnos) már túl speciálisan tekintek a szerzői jogra. Ebből kifolyólag Ákos sokkal szélesebb spektrumról tekinthet rá majd a szerzői jogi kérdésekre.
Németh László – Laci neve sem először tűnik már fel ezen a blogon. Laci jelenleg az SZTE ÁJTK doktorandusz hallgatója. Korábban már több közös cikkünk jelent meg. Laci különösen a technológiai kérdésekben jártas, és ezeknek a szerzői jog nyelvére való lefordításában alkothat maradandót. (Nem véletlen, hogy vele is a fájlcserélés témaköre adta/adja a közös nevezőt kutatásainkban.) Körvonalazódni látszik azonban doktori értekezésének témája: a netes semlegesség és a szerzői jog viszonyának elemzése. Erről már több hírt is szerepeltettem a blogon, mélyreható elemzést azonban eddig nem készítettem. Laci e fronton szolgálhat újdonságokkal. Ráadásul, mint ígérte nekem, tervei szerint angolul fog írni. Ezzel legalább a nemzetközi megjelenésünk is erősödhet (értsd: elmozdulhat szinte a nulláról, habár első angol bejegyzésem egészen átlagos megtekintést kapott, angol léte ellenére).
Nos, íme tehát az új trió. Első posztjaik rövidesen érkeznek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük