Vendégelőadás Turkuban

Nem először járok már Turkuban (egészen pontosan nyolcadjára érkeztem 2007 ősze óta), de mindannyiszor felvillanyoz, amikor a helyi finn és az ide érkező egyéb Erasmus hallgatóknak előadást tarthatok. A mai napon megkezdem aktuális órámat, ezúttal a szabad felhasználás témakörében.

A mostani előadás alapvetően „hagyománynak” tekinthető. Ezzel a témával érkeztem öt éve először ide, s akárcsak otthon, a fakultatív órám keretében, ezúttal is sok példát és érdekességet hoztam magammal.
Így először is elhelyezzük a szabad felhasználást a kontinentális európai szerzői jogrendszerekben, majd megnézzük, mindez hogy fest az Egyesült Államokban (fair use teszt). Olyan témákat fogunk végigbeszélni, mint a magáncélú többszörözés (belepillantva a fénymásolásba és a videokazetták másolásába, mint „történeti példa” és kilyukadva a fájlcserénél, mint ami dogmatikailag nem is szabad felhasználás, de persze ezzel van, aki vitatkozik), a paródia és az idézés. Sajnos mindig baj, ha csak 8 órám van előadni, de remélem ebbe is sikerül annyi érdekességet belesuvasztani, amennyit csak lehet.
Update: Nem kellett csalódnom. Egy minden eddiginél aktívabb, beszédesebb, érdeklődőbb, az információkra vevőbb csoportom volt. A csoport nap mint nap 15-20 kérdéssel ostromolt, ami nem csak kihívást, örömöt is jelentett. A vizsgát ráadásul valószínűleg mindenki megírta, ami külön öröm. Ez 26 olvasandó esszét jelent számomra a hazaúton, de ez nem probléma. A kép, amelyet mellékelek, a vizsgán készült. Feszült figyelem, mindenki ír!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük