Hírmorzsák #1.16

Két hír a netes semlegességről. Kutatás a fájlcseréről és az anonimitásról. Tárgyalóasztalhoz várja az Apple-t a GEMA. Privát vélemény a digitális szerzői jogról. A blokkolások hete. – Hírmorzsák #1.16.

Két hír a netes semlegességről – Peter Hustinx, az Európai Adatvédelmi Biztos október 7-ei véleményében arra intett, hogy az európai internetszolgáltatók körében egyre elterjedtebb az internetforgalom monitorozása, ami komoly kétségeket ébreszt a fogyasztó személyes adatainak és magánszférájának védelmét illetően. (A hírről lásd az EDRi írását.) Alig két héttel később pedig a TorrentFreak tett közzé egy jó kis írást arról, hogy amerikai, kanadai, brit és „egyéb” ISP-k miként korlátozzák a BitTorrent adatforgalmát. Érdemes rátekinteni a százalékokra!
Forrás: TorrentFreak
Kutatás a fájlcseréről és az anonimitásról – A Stefan Larsson kollégám által fémjelzett svéd Cybernormer kutatócsoport még az év elején végzett egy adatgyűjtést a The Pirate Bay oldal használói között. A kutatás eredményeibe enged egy újabb pillanatra betekintést az a röpke hír, ami a múlt héten jelent még meg a TorrentFreak oldalon. A felmérésben – többek között – arra keresték a választ a Cybernormer kutatói, hogy mennyire fontos a userek számára az online anonimitás. Az eredmények szerint komoly az érdeklődés az online anonimitás iránt, azonban eddig mégis kevesen tettek azért, hogy ily módon védjék magukat és fájlcserélő tevékenységüket. Remélem, hogy Stefanék kutatásának eredményei hamarosan elérhetők lesznek. Akkor részletesen fogok írni róluk.

Tárgyalóasztalhoz várja az Apple-t a GEMA – Néhány hónappal ezelőtt írtam arról, hogy az Apple az Amazon és a Google után ugyancsak felhő szolgáltatást akar indítani iCloud névvel. Szemben azonban az utóbbi két szolgáltatóval, az Apple sokat tett a szükséges engedélyek beszerzése iránt. Úgy fest, hogy csak az Egyesült Államokban. A német szerzői jogosultak érdekeit védő GEMA ugyanis jelezte, hogy tárgyalóasztalhoz várja az Apple-t.Az egyeztetések sikerét ugyanis elengedhetetlen tartja a jogvédő hivatal a szolgáltatás németországi működtetéséhez. Kíváncsian várom, mi sül ki ebből.
Privát vélemény a digitális szerzői jogról – Auer Ádám kollégám hívta fel a figyelmemet arra a szösszenetre, amely a Népszabadság honlapján jelent meg. Ebben Hargitai Miklós jegyezte le személyes véleményét a digitális szerzői jogi világról. Ha nem is tűnik teljesen helytállónak minden megjegyzése (főleg a büntetőjogi vonatkozások), mégis rendkívül érdekes kis rövid írás ez. Megéri azt a 2-3 percet rászánni!
A blokkolások hete – A TorrentFreak a héten két hírben is említést tett arról, hogy nemzeti bíróságok ISP-ket köteleztek arra, hogy korlátozzák az egyes – többségében – jogsértő célokra használt weboldalakhoz való hozzáférést. Az ítéletek egyike Finnországból, a másik az Egyesült Királyságból származik, s míg előbbi a The Pirate Bay, addig utóbbi a Newzbin2 blokkolásáról szól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük