A Rolling Stones-tól a Radioheadig

2011. október 27-én Békés Gergely, az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) jogtanácsosa tartott „A Rolling Stones-tól a Radioheadig – Üzleti modellek és túlélési stratégiák a zenepiacon” címmel vendégelőadást az InfoCopy Diákkörnek Szegeden.

Kis szegedi diákkörünk második szemeszterének „külsős” vendége ezúttal Békés Gergely volt. Az EJI jogtanácsosa a fenti címmel tartott előadást a zeneipar fejlődéséről (ide értve a társadalmi és technikai változásokat is), az abban tapasztalt hullámvölgyekről (CD, internet, fájlcsere), a zeneipar bevételeinek alakulásáról, és a zeneipar kilátásairól.
Gergely, lévén az Előadóművészi Jogvédő Irodától érkezett, különös hangsúlyt fektetett az előadóművészek helyzetének alakulásáról. Modellszámítással igyekezett bemutatni, hogy egy átlagos magyar aranylemez esetén (melyet ma már 5000 eladott példány után meg lehet szerezni) mi az a bruttó bevétel, amit egy zenekar megkap. Nem véletlen, hogy emiatt különféle alternatívákban kell gondolkodnia a legtöbb előadónak, s így egyre hangsúlyosabb szerephez jut (megélhetésüket is tekintve) a koncerteknek és a merchandising tevékenységnek. Hallhattunk továbbá a Radiohead online értékesítési modelljéről, mellyel az „In Rainbows” című lemezüket próbálták online eladni (félsikerrel), az élő koncertek ingyenes jellegének kontraproduktivitásáról, a rádió- és televíziószervezetek által fizetett jogdíjak csökkenéséről, és általánosságban a jogdíjszisztémáról is.
Nem állítanám, hogy mostantól rózsásabban látnám a zeneipar helyzetét (és jövőjét), de drukkolok. Gergely megkérdezte, hogy hány CD-t vásároltak idén a diákkör tagjai, vagyis a szerzői jog iránt fogékony hallgatók, és a válasz sem volt túl pozitív. No, én eggyel biztos növelni fogom idén még ezt a számot, mivel talán már ki is jött Zorán új albuma. És kiszámolom, hogy a vételárból Zorán vajon mennyit kap kézhez.
(A „külsős” vendégek meghívásának „tradícióját” tavasszal Gyenge Anikó vendéglátásával kezdtük. Az ő előadásával kapcsolatos posztot lásd itt.)

2 thoughts on “A Rolling Stones-tól a Radioheadig”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük