„Zeneszerzés” és jog – Előadás a Junior Szabadegyetemen

Korábban már két ízben került sor arra, hogy a szegedi jogi kar által szervezett ún. „Teadélután” keretében kiselőadást tartottam egyik fő kutatási témámról, a fájlcseréről. Először még csak hét középiskolásnak, idén pedig már két gimnáziumi osztálynak is. A „Teadélutánok” ötlete idén ősztől összegyetemi támogatást nyert, és Junior Szabadegyetem címen már nem csak a jog, hanem más tudományterületek kutatói is előadásokat fognak tartani. Az Állam- és Jogtudományi Kart idén én képviselem majd.

Rendkívül megtisztelő érzés, hogy docensek és professzorok (köztük Egyetemünk rektora is, aki holnap tartja évadnyitó előadását) között én is felkerültem az előadók listájára. Ezt két okkal lehet szerintem magyarázni: 1) kari kollégám, Karsai Krisztina dékánhelyettes bizalmával, aki úgy ítélte meg, hogy alkalmas vagyok a fiatalok megszólítására; és 2) maga a téma is fiatalos. Előadásom címe egészében ugyanis így szól: „Zeneszerzés” és jog, avagy a szerzői jog a mindennapokban (file-cserebere). A fájlcsere témája olyan aktuális téma, immáron 12 éves múltja ellenére, melyről nemcsak beszélni muszáj, de érteni is. Főleg, hogy a program a 14-19 évesek korosztályát szólítja meg, akik még nagyon az elején járnak életüknek, mégis egyre nyitottabb szemmel kell járniuk az internet világában, mert a jogsértések elkövetésének a veszélye számukra mindennapossá vált.
Ennek megfelelően az előadásomat egyfajta „rakjuk rendbe a gondolatokat” attitűd fogja jellemezni: nehéz lenne ugyanis elvárni, hogy 45 perc alatt mindenkit lebeszéljek a fájlcseréről, miközben magam sem tudok jelenleg reális alternatívát felmutatni nekik. (Azért a streaming és a YouTube nem egyenértékű a letöltéssel.)
Külön felhívnám a figyelmet az én előadásomat megelőzően Z. Karvalics kollégám által tartott előadásra, aki az információs társadalom kiváló ismerőjeként szerintem jól fel fogja vezetni az internet világának kihívásait. Így aki úgy gondolja, hogy engem meghallgat, szerintem jól tenné, ha Z. Karvalics Lászlóra is rászánná azt az egy órácskát.

8 thoughts on “„Zeneszerzés” és jog – Előadás a Junior Szabadegyetemen”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük