Google Books: Nincs egyezség, per lesz

Szeptember 15-ét szabta végső határidőül Denny Chin bíró a Google Books ügyben érintett feleknek, hogy könyvek millióinak engedély nélküli digitalizálásából fakadó jogvitájukat „békésen”, egyezséggel rendezzék. A tegnapi tárgyalási napon azonban a felek nem tudták felmutatni e dokumentumot, így várhatóan az ügy ítélettel fog véget érni.

Denny Chin
[© Todd Heisler /
The New York Times]
A New York Times szerzője szerint Denny Chin, miután tudomására jutott, hogy a határidők kétszeri meghosszabbítása ellenére nem született a felek között egyezség, elkeseredett arccal annyit mondott: „ez azt jelenti, hogy még legalább egy évig pereskedni fogunk„. Pedig a Google jogászai szerint a felek lényeges előrelépést tettek egy újabb módosított egyezség megkötése felé, s az egyes kiadókat képviselő Bruce Keller is megerősítette: részükről nincs akadálya az egyezség aláírásának. Velük ellentétben azonban úgy fest, hogy nem sokat közeledett a Google és a perben szereplő néhány szerző álláspontja.
Mindez azt jelenti, hogy a Google Books ügy a jelek szerint ítélettel fog lezárulni. Persze ezt ne vegyük túlzottan biztosra: a felek bármikor bejelenthetik, hogy megkötötték az egyezséget. Ebben az esetben a bíróságnak ismételten meg kell vizsgálni e dokumentumot, hogy az fair, adekvát és ésszerű.
Update #1: Íme a felperes október 14-én benyújtott negyedik, módosított keresetlevele.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük