Cikkajánló #2.3 – A digitális szocializmus és a telekommunizmus kritikája

Korábban említést tettem már Kevin Kelly-ről és Dmitry Kleinerről e blogon. Előbbi a digitális szocializmus, utóbbi a telekommunista felfogás „kiötlője”. Mostanra ért össze egy kéziratom, amelyet a szegedi kollégám, a 70. életévét betöltő Herczeg János professzor tiszteletére kiadandó elektronikus könyvben fogok hivatalosan publikálni.

Felhasználási szerződés híján e blog olvasói is megismerkedhetnek az anyaggal teljes terjedelmében. Ehhez nem kell mást tenni, mint az alábbi beágyazott tartalmat végigolvasni, vagy még egyszerűbb letölteni az egész anyagot.

Mezei Péter_A digitális szocializmus és a telekommunizmus kritikája

A két irányzat elemzése kapcsán Bodó Balázs kollégám, aki volt szíves elolvasni az írást, megkérdezte: no és miért épp e két koncepciót mutattam be? Merthogy Kelly csak egy újságíró, Kleiner elmélete meg nem tett szert nagy népszerűségre. A válaszom egyszerűen az volt, hogy e tagadhatatlan tények ellenére érdekes volt megnézni, hogy két, a szerzői jog rendszerét ugyan erősen kritizáló, de azt gyökerestül kitépni nem kívánó elméletnek mennyiben lehet igaza, ha egyáltalán helyes a koncepciójuk. (Előre vetítem: szerintem nincs igazuk.)
Mivel a dokumentum a Scribd-en a Creative Commons „Nevezd meg – Ne add el” licenc alatt jelent meg, értelemszerűen bárki szabadon terjesztheti, csak legyen szíves ne meggazdagodni rajta, és azért a nevemet hagyja rajta. Amint megjelenik a tanulmány, pontos oldalszámokat is adni fogok.
Végül ugyancsak köszönet illeti Gyenge Anikó és Faludi Gábor kollégákat, akik ugyancsak vették a fáradtságot, hogy végigküzdjék magukat a kéziraton.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük