Hírmorzsák #1.5

Jogszerű-e a Turntable.fm? Interjú Ralf Lülsdorffal zenéről, marketingről és a szerzői jogról. Szeptemberben tartják az első tárgyalást a francia HADOPI törvény alapján harmadjára figyelmeztetett fogyasztóval szemben. Az Index munkatársa kirtékelte a sorozatokkal kapcsolatos fogyasztói szokások feltérképezésére irányuló kérdőívet. És végül: a letöltés mégis lopás lenne? – Megjött a Hírmorzsák ötödik száma.

Jogszerű-e a Turntable.fm? – teszi fel a kérdést Terry Hart a Copyhype blogon. Nem is oly rég magam is említést tettem az Egyesült Államokban terjedőben lévő új webes DJ szolgáltatásról, amelynek azóta több mint 400.000 aktív felhasználója van – persze csak az USÁ-ban. Hart tökéletesen jelzi: az ilyen szolgáltatások jogszerűsége mindig az aktuális tényektől függ. Épp ezért lehet érdekes mindenki számára, ahogy a blogger leelemzi miként illeszthető be a webes szolgáltatás a szerzői jog rendszerébe.

© Lars Borges

Interjú Ralf Lülsdorffal zenéről, marketingről és némi szerzői jogról – Köszönhetően az Artisjus Facebook profilján megjelenő bejegyzésnek, egy nagyon érdekes interjúhoz jutottam a Kreatív Online oldalon (mely az eredetileg a Quarton megjelent anyagot közölte amúgy le). Ebben Vincze Barbara Ralf Lülsdorffal beszélgetett a Deutsche Telekom (DT) marketingtevékenységéről, illetve arról, hogy ehhez miként kapcsolódik a zene. Az interjú kiváló betekintést enged abba, hogy a DT miként igyekszik a fiatalok felé nyitni, a beszélgetés utolsó elemeként ráadásul a szerzői jog és a fájlcsere is szóba került. Megéri az 5 percet!

Szeptemberben minden kiderül – Dajkó Pál a múlt héten publikált egy cikket az ITCafén, amelyben arról olvashatunk, hogy immáron biztosan megvan az első ember, akit a HADOPI törvény alapján bíróság elé fognak állítani (egészen pontosan szeptemberben). Az 54 éves középiskola tanár – legalábbis a HADOPI és a rendszer egésze szempontjából – nem a legszerencsésebb vádlott: állítása szerint a hatóság által megjelölt (egyik) időpontban például épp órát tartott, Rihannát pedig, akitől állítólag szintén töltött le zenét, nem is szereti és nem is hallgatja. Extrém törvény extrém helyzeteket szül, meglátjuk, mi lesz belőle.

Megérkeztek az Index sorozat-kérdőívének eredményei – A Hírmorzsák #1.3-ban említettem, hogy az Index online (nem reprezentatív) felmérést készít a sorozatokkal kapcsolatos fogasztói szokásokról. A közel 13 ezer szavazót megmozgató felmérés eredményei augusztus 4-e óta elérhetők. A jelen blog szempontjából legfontosabb megállapítások a következők:

„Egyszerűen olyan gyorsasággal és minőséggel lesznek elérhetők a sorozatok az interneten, hogy a szinkronizálással bajlódó tévék alig állhatják a versenyt.”
„Az internet és az IPTV-k korában mindenki maga választja ki a nemzetközi választékból kedvenc sorozatait, amiket akkor néz meg, amikor csak akar.”
„A válaszolók 47 százaléka eredeti nyelven, magyar felirattal nézi a sorozatokat, ami több dolog miatt is fontos információ: nem kell a tévétársaságoknak sok pénzt költeniük szinkronra és még a sorozatot sem rontják el vele.”
„A válaszadók 55 százaléka letölti kedvenc sorozatát, dvd-n elképesztően kevesen, mindössze közel 2 százalék néz sorozatot. A tévében a mi válaszadóink közül pedig csak 12 százalék követi a sorozatokat. Van egy közel 30 százalékos tömeg, akik ott nézi a Dextert és az új Modern Familyt, ahol éri, tévén, letöltve vagy dvd-n, a hordozó egyre kevésbé számít.”

Azt hiszem, hogy az eredmények – még ha valóban nem is reprezentatívak – egyáltalán nem meglepőek: az internet gyorsasága (és abból fakadó előnye) egyértelmű az offline világgal szemben, a szinkronizálás háttérbe szorulása más országokban már rég megtörtént (ami ráadásul az össznemzeti nyelvtanulásra pozitív hatást gyakorol mindenhol), egyúttal a feliratokat gyűjtő portálok népszerűgét alapozzák meg, az pedig, hogy DVD-n csak 2% néz sorozatot, az átlag 3-4 DVD lemezből álló évadok elképesztően drága árai miatt messze a legérthetőbb következtetés.

A letöltés mégis lopás? – Alig egy hete a Hírmorzsák #1.4-ben linkelten svéd kollégám rövid eszmefuttatását arról, hogy a letöltés (most nagyon leegyszerűsítve használtam az előző szót) nem lopás. A fair play kedvéért íme egy szösszenet a Gaming Irresponsibly oldalról, miszerint a szerzői jogsértések igenis lopást valósítanak meg! (Én nem osztom a véleményt, de a bejegyzés érdekes.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük