Egységes digitális piac Európának

„A fájlcsere nem maga a probléma, hanem egy probléma egyik tünete” – állítja Rene Summer, az Ericsson Group kormányzati és ipari kapcsolatokért felelős igazgatója. Summer a szerzői jog rendszerének reformjára szólít fel.

Az Ericsson weboldalán elérhető röpke vitairatában Summer úgy érvel, hogy a fájlcsere a szerzői jogosultak technológiai fejlődéssel lépést tartani nem képes üzleti modelljeire adott reakció: köszönhetően annak, hogy a jogszerű piac nem képes kielégíteni a fogyasztói igényeket, a felhasználók jelentős része az illegális lehetőségek felé nyit.

This problem is the inadequate availability of legal, timely, competitively priced and wide-ranging choices of affordable digital-content offerings” – véli Summer.

Summer szerint az ISP-k bevonása a fájlcsere szembeni küzdelem ugyancsak az új üzleti modellek és a modernizált jogi keretek kidolgozása ellen hat. Ezzel ellentétben a fogyasztói igények kielégítésére fókuszáló új normarendszer a gazdasági felemelkedést segítheti elő.

We call for an end to regulatory barriers and deliberate non-availability through windowing and territoriality. We call (…) for a digital single market that not only meets the requirements of today’s and future European consumers, but also the requirements of European history. – zárja gondolatait Summer.

Az, hogy Summer az uniós „négy szabadság” elvére hivatkozik (személyek, áruk, szolgáltatások és tőke), logikus az Európai Unióra (és néhány, ahhoz szorosan kötődő országra) gondolva, viszont „javaslatát” mindaddig csak részlegesen megvalósíthatónak tartom, amíg a legnagyobb „szerzői jogosultak” az angolszász világból érkeznek, s épp ezért érdekeik is sokban különöz(het)nek a Summer által felvázolt „európai víziótól”.
A bejegyzést az ASVA.info is nagy terjedelemben dolgozta fel, és láthatólag komoly kis vita alakult ki a téma körül.

2 thoughts on “Egységes digitális piac Európának”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük