Ez lesz az ára a kalózkodásnak?

Ugyancsak korábbi hír, feldolgozására mégis csak most jut időm: a Warner úgy döntött, hogy mozifilmjeit az eddig megszokotthoz képest később, késleltetve mutatja be hazánkban. Köszönhető mindez a filmek engedély nélküli előzetes, felhasználók általi nyilvánosságra hozatalának. (Mennyivel egyszerűbb az online világ „release” kifejezése.) A cél egyértelmű: visszafogni a „mozis verziók kalózpiacát”, a kimenetel szerintem kétséges.

A sajtóhírek szerint a Warner azok után döntött a késleltetett premierek bevezetése mellett, mert a hazánkban az Intercom által forgalmazott Másnaposok 2-t bár közel százezren tekintették meg a premier hétvégéjén, viszont ennél is többen töltötték le a film „mozis verzióját”.

Laci kollégám egy futó kutatásában épp mozifilmek online letöltési és mozis megtekintési szokásait gyűjti. Eszerint a május 26-án bemutatott Másnaposok 2 magyar nyelvű kamerás moziverzióját május 28-án „release-elték” a legnagyobb magyar torrentoldalon. A mai nappal bezárólag (reggel 8:30-ig) több mint 65.000 felhasználó töltötte le ezt a tartalmat. És ez csak egy oldal a sok közül!

Az Index szerzői szerint mindez csak a kezdet, és a többi amerikai nagy filmgyártó is hasonló lépésekre szánhatja magát. Ez pedig azt jelentheti, hogy nemcsak a Harry Potter 7/2 jut el hozzánk (most már biztosan) később, hanem könnyen lehet, hogy más filmek is. A Warner döntése egyelőre a nyári szezonra vonatkozik, de könnyen lehet, hogy tovább fog tartani a szigor. Sőt az is lehet, hogy a többi nagy amerikai filmes cég is csatlakozik a „fél-bojkotthoz”. Ez már egyértelműen megnehezítené az amúgy is törékeny moziipar helyzetét.
Én személy szerint nem találom túl jó ötletnek ezt a lépést. Először is egyetértek koimbra alábbi gondolatával:

Nem is igazán érthető, hogy az emberek mit esznek a kamerás verziókban. A minőség gyatra, a hang sem tökéletes, ráadásul a kép egy része még hiányzik vagy belelóg egy fej, esetleg belehallatszik a nevetés, dumálás. Mindenesetre a Warner ezzel nem old meg semmit, hiszen ha nem Magyarországról, akkor máshonnan fogják feltölteni a filmet.

Sajnálatos, hogy aki mozis élményre vágyik, beéri egy nagyon gyenge felvétellel – viszont az is igaz, hogy amíg a mozijegy ennyibe kerül, nem fogja mindenki erre költeni a pénzét. A Warner lépése viszont valójában csak arra alkalmas hosszú távon, hogy a nézőket még távolabbra tolják a moziktól és az egyéb alternatívák felé irányítsák őket. Így most – én legalábbis – tovább kell várnom kicsit Harry, Hermione és Ron kalandjaira…
A hír egyébként olyan szinten ütős volt, hogy még a TorrentFreak is cikkezett róla.
Update #1: Interjú a témáról Bodó Balázzsal az Indexen.
Update #2: Egy rendkívül friss írás ugyancsak az Indexen a vetítést megelőző napról.
Update #3: Az ASVA.info is cikkezett róla.

2 thoughts on “Ez lesz az ára a kalózkodásnak?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük