Médiajog és szerzői jog

A szegedi jogi kar polgári jogi tanszékének, egészen pontosan Gellén Klára dékán-helyettes asszony fő (és Bakos Eszter fontos kiegészítő) szervezésében, „Médiajog 2011” címmel tudományos konferenciára került sor 2011. május 23-án. A rendezvény címe ellenére a több mint 50 fős közönség a médiajog, a polgári jog és a személyiségvédelem témaköreinek széles skálájáról tájékozódhatott. Ennek röpke részeként a szerzői jogról is hallhattunk előadást.
Sarkady Ildikó, az SZTNH Szerzői Jogi Igazgatóságának vezetője „A médiaszabályozás szerzői jogi megközelítése” címmel igyekezett bemutatni a szerzői és a médiajogi szabályozás ütközésterületeinek legérdekesebb részeit. Ennek során elsőként a két nagy jogág nemzetközi keretiről (különös tekintettel a közösségi jogra) hallhattunk. Sarkady Ildikó ezt követően bemutatta a két terület „érdekrendszere” közötti különbségeket, így a szerzői jog elsősorban a magán-, a médiajog pedig a demokratikus közvélemény fenntartására hivatott. E két terület egymás mellett élése azonban olyan nem várt ütközésekhez vezethet, mint például a terjesztés jogának eltérő értelmezése az Szjt. és a médiatörvény között. Az előadó azt is említette, hogy a Szjt. maga is közreműködik a szabad véleménynyilvánítás fenntartásában. Így a tények sosem védhetők szerzői joggal, valamint a szabad felhasználások egy része is e témakörrel függ szorosan össze. Az előadás zárásaként Sarkady Ildikó néhány Szerzői Jogi Szakértő Testületi állásfoglalást ismertetett, mely a szerzői jog és tágabb értelemben a média metszetét képező területről származó jogvitákat válaszolt meg. [Lásd: SZJSZT 28/08; SZJSZT 8/10 (sajnos nem publikus); SZJSZT 18/10.]
A konferencián előadást tartott továbbá Sárközy Tamás (vicces példák), Hajas Barnabás, Koltay András, Majtényi László, Révész T. Mihály (majdnem stand-up szintű búcsú a médiajogtól), Bayer Judit, Polyák Gábor (nagyon korrekt kritika a médiatörvénnyel szemben) és végül Gellén Klára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük