Breaking News: kiegyezett a LimeWire és a RIAA

Öt éve húzódott az Egyesült Államokban az a jogvita, melyben a korábbi évek „piacvezető” fájlcserélő szolgáltatását, a LimeWire-t próbálta térdre kényszeríteni a zeneipar. Az eljáró bíróság tavaly megállapította a szerzői jogsértések elkövetését, s már csak a kártérítés összegének megállapítása váratott magára. Az erre hivatott esküdtszék pedig a múlt héten kezdte meg a munkáját. Az esküdtek azonban most már hazamehetnek. 2011. május 12-én, csütörtökön a RIAA bejelentette, hogy a bíróságon kívül kiegyezett a LimeWire-rel, amely 105 millió dollárt utal a zeneipari jogvédő szervezet számlájára.

A RIAA 9715 dal jogellenes megosztásában való közreműködéséért vonta perbe a LimeWire-t 2006-ban. A RIAA valamennyi dal tekintetében az Egyesült Államokban jogsértésenként maximálisan kiszabható 150.000$ „törvényes kártérítés” megállapítását kérte. Amennyiben az esküdtszék ennek helyt adott volna, a kártérítés összege az egymilliárd dollárt is meghaladhatta volna. Arra már az egy héttel ezelőtti kapcsolódó bejegyzésben is jeleztem, hogy a pontos összeg megsaccolása nehéz falat lenne.
A tegnap bejelentett megállapodás azonban valamennyi spekulációnak véget vetett. A 105 millió USD egyben azt is jelenti, hogy átlagosan valamivel 10.000$ fölötti összeghez jutott a RIAA. A TorrentFreak írása mindezt különösen hangsúlyozza. A RIAA! A jogvédő szervezet nyilatkozata szerint ugyanis e pénzből nem kívánnak a szerzői jogosultaknak juttatni, inkább további kalózkodás elleni projektjeiket kívánják finanszírozni belőle. A bíróságon kívüli megállapodásról a New York Times is cikkezett. S pont e cikk idézi fel, hogy a 105 millió még csak nem is rekord. A KaZaa annó 115 millió ellenében úszta meg a várhatóan (borítékolhatóan?) nagyobb törvényes kártérítés kiszabásával járó eljárást.
Egy nagy történet tehát a végéhez ért. Az viszont biztos, hogy a RIAA jogászai mindent megtesznek, hogy további jogsértő oldalak sorsát pecsételjék meg. Úgyhogy biztos vagyok abban, hogy lesznek még híreim!
Update #1: És íme a Techdirt cikke a témáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük