A soha véget nem érő történet

A Perfect 10 lassan a notórius pereskedők közé fog kerülni. Tavaly pert vesztettek a Rapidshare-rel szemben, mind Németországban, mind az Egyesült Államokban. Azt megelőzően a „Perfect 10 trilógiát” bukták el. Februárban viszont újabb weboldalak kerültek a célkeresztbe: a Megaupload, majd a Hotfile DDL oldalak. S most itt a következő alperes: a Giganews Usenet szolgáltató.

A Slyck híre szerint a Perfect 10 közel 165.000 fényképének az engedély nélküli megosztásáért perelte be a Giganews oldalt. Keresetében a Perfect 10 kifogásolja, hogy a Giganews – mely a DMCA „safe harbor” rendelkezéseire támaszkodva igyekszik felelősségét kizárni – nem tett meg mindent a Perfect 10 által elküldött értesítésekben megjelölt, jogellenesen megosztott fényképek eltávolítása érdekében. A Giganews azonban több esetben is úgy válaszolt a Perfect 10-nek, hogy a kifogásolt tartalmakat nem találja (mivel az értesítések nem jelölték meg őket kellő pontossággal).

A per tehát legkevesebb két dologról szól: 1) segítségül hívhatja-e a Giganews a DMCA felelősségkorlátozási rendelkezéseit; illetve 2) megfeleltek-e a szükséges követelményeknek a Perfect 10 értesítései. Ez utóbbi már csak azért is fontos, mert a Viacom v. YouTube ügyben hozott elsőfokú ítélet elég magasra tette a mércét az értesítés tartalmának „pontosságát” illetően.

A Perfect 10 egyébként legkevesebb 25 millió dolláros kártérítést remél a pertől (ötféle jogcímen egyenként legkevesebb 5 millió dollárt). Kíváncsian várom azt is, hogy a bíróság helyt ad-e a felperes kérelmének, hogy az ügyet esküdtszék előtt tárgyalják. Folytatás következik.

One thought on “A soha véget nem érő történet”

  1. Pingback: Döntésfigyelő #1.1 – COPY21
  2. Trackback: Döntésfigyelő #1.1 – COPY21

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük