Szemezgetés – EDRi-gram #9.5

Hosszú ideje annak, hogy az EDRi kéthetente kiadott hírleveléből részletesen szemezgettem. Rendszerint sok az érdekes hír bennük, mégis általában külön posztokat készítettem a legfontosabb hírekről az elmúlt hónapokban. Ezúttal azonban olyannyira sok hasznos hír van benne, hogy a legegyszerűbbnek e hírek vázlatos összefoglalása tűnik.

Így rögtön az első hír csokorba foglalja, hogy az Európai Bizottság milyen témakörök mentén kíván az elkövetkező hónapokban a szellemi alkotások jogához nyúlni. Folyamatban van például egy hatástanulmány előkészítése, amelyben arra keresik a választ, hogy a közös jogkezelés mennyire akadályozza az EU szerzői jogának hatékony reformját. Egy olyan kezdeményezés is körvonalazódik, amely rendezni kívánja az árva művek, illetve a digitális könyvtárak kérdését. (Előbbi tekintetében persze már évekkel le van maradva a magyar szabályozástól, reméljük forrásként használják majd az Szjt. kapcsolódó szakaszait.) További kezdeményezéseken dolgozik a Bizottság, hogy a digitális tartalmak engedélyezését megkönnyítsék, valamint hogy egy „európai szerzői jogi adatbázist” összeállítsanak. Ugyancsak folyamatban van a jogérvényesítési irányelv (IPRED) felülvizsgálata, ami – többek között – a magánélethez fűződő egyes részjogokat háttérbe tolva kívánja a tulajdonhoz fűződő alapjog érvényesítését biztosítani.
Ugyancsak érdekes bejegyzés, hogy elkészült az a francia rendelet, amely konkrétan meghatározza azon adatokat, amelyek tárolására a tárhelyszolgáltatók kötelesek lesznek. A lista hosszú, nem is kívánom felsorolni, azonban jellemző, hogy egyesek Dailymotion, Google Franca és a Facebook) máris megtámadta a rendeletet az Államtanácsnál, hogy annak megsemmisítését elérje, mivel szerintük a rendelet által használt terminológia pontatlan (például maga a tárhelyszolgáltató kifejezés sincs pontosan körülírva), vagy hogy olyan adatokat is tárolni kellene (pl. nem használt jelszavak), melyek használhatatlanok a személyek azonosítására.
Egy további hír szerint holland ISP-k döntöttek úgy, hogy felhagynak az olyan weboldalak fekete listás blokkolásával, amelyek gyermek-pornográf anyagokat tartalmaznak, mivel megítélésük szerint ez a módszer egyáltalán nem hatékony. (Zárójeles megjegyzés, ha ez igaz, akkor érdekes elvi kérdésként merül fel, hogy a – bár ezt lehet, hogy csak én látom így – kevésbé társadalomellenes fájlcserélő weboldalak blokkolása mindezek után egyáltalán szóba jöhet-e, legalábbis Hollandiában.)
Az utolsó hír szerint úgy fest, hogy a tavaly már némileg holt pontra jutó belga „négy csapás” rendszerét újra élesztették belga képviselők. Az EDRi-gram szerint a javaslatot belga szakértők gyakorlatilag azonosnak találják a korábbi tervezettel. (Egy ezzel kapcsolatos francia nyelvű hír elérhető itt.)
Jó olvasást ezekhez a hírekhez is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük