Kiegyezett a LimeWire

Egy tavaly októberben hozott bírósági végzés hatására a LimeWire bezárta kapuit. (Az előbbi linken elérhető bejegyzés végén az is jól látható, hogy kissé rapszodikusan hol feltámadt, hol mégis leállt a második generációs fájlcserélő szolgáltató.) Ennek ellenére a LimeWire nem lélegezhetett fel, hiszen egyidejűleg több per is folyamatban volt vele szemben, és a bírósági végzésnek megfelelő cselekvés sem eredményezheti a korábbi jogsértésekért fennálló felelősségének megszűnését. Épp ezért csak idő kérdése volt, mikor lesznek újabb fejlemények.

Most úgy tűnik, hogy a fájlcserélő oldal (korábbi) üzemeltetői (hisz az oldal már nem üzemel) egy perben elérték, hogy ügyükben ne bíróság hozzon ítéletet, mivel a szolgáltatónak és a legnagyobb zenei kiadóknak sikerült kiegyezniük. (A hírt az ESZERINT blog is azonnal feldolgozta.) Sajnos jellemző, hogy a hírek arról szólnak, hogy nem szólnak a felek közötti megállapodás tartalmáról. Mindössze annyi ismert, hogy a felek maguk viselik az addigi eljárás költségeit (beleértve a jogi képviselők valószínűleg nem csekély díját is). Illetve az ESZERINT-en megjelent írás által használt forrásban (bloomberg.com) arról is olvashattunk, hogy az Amerikai Zeneműkiadók Szövetsége szerint minden félnek kedvező megállapodás született.

Mindenesetre fogalmam sincs, hogy mennyi realitása van annak, hogy a kiadók a többi, még le nem zárt perből a becslésük szerinti több száz millió, akár egy milliárd dolláros kártérítési igényüknek érvényt szerezzenek. Merthogy ekkora kártérítést kiszabni még ki lehetne az USA-ban (nagyon is egyszerűen), de hogy az alpereseknek ennyi végrehajtás alá vonható vagyona legyen – erősen kétlem.

Update #1: A kommentekben olvasható link, melyet Mükgór osztott meg, rendkívül hasznos. Ráadásul úgy fest, hogy Mükgór nagyon megtisztelő módon egy tech.hu-s bejegyzésében hivatkozott is a jelen írásomra (meg egy korábbira). Köszönet érte!

2 thoughts on “Kiegyezett a LimeWire”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük