Újabb próbát tesz a Radiohead

A fenti valószínűleg kicsit félrevezető, és úgy hat, mintha ellenemre lenne, esetleg értelmetlennek tartanám a  zenekar próbálkozását. Pedig csöppet sincs így! 2007-ben, amikor a zenekar forradalmi módon online „adta ki” albumát úgy, hogy azt bárki ingyen, esetleg ha úgy érezte, valamennyi ellentételezés fejében letölthette, én is felkaptam a fejem, és egy érdekes, új üzleti modellt láttam benne. A zenekar is sikerként értékelte a tényt, hogy több százezren letöltötték az albumot, és ezen emberek többsége némi pénzt juttatott is a bandának. Nem sokkal később azonban napvilágot látott egy elemzés, amely szerint a több százezer letöltő ellenére a modell nem teljes siker. A zenekar általi nyilvánosságra hozatalt követő egy nap alatt ugyanis 400.000, a nyilvánosságra hozatalt követő egy hónapban pedig összesen kb. 2.3 millió ember töltötte le az albumot fájlcserélő szolgáltatásokon keresztül, kvázi illegálisan. (A Page-Garland tanulmány elérhető ezen a linken.) Az ITCafé ezzel kapcsolatos régebbi írását lásd itt.

Lyoni oktatásom harmadik napján a fájlcserélésről beszélgettem a diákokkal, ahol azzal a fantasztikus hírrel fogadtak, mikor a fenti körülményekről beszéltem, hogy a zenekar újabb albumot készül idén tavasszal megjelentetni. ezúttal azonban „minimum ára” lesz a lemeznek, 9$ (320 kbps minőségű mp3 formátum esetén). Aki bakelitet, CD-t és egyéb ajándékokat akar, ráadásul úgy, hogy mindezt postán a fizikai hordozók megjelenésének a napján házhoz kapja, 48$-t kell, hogy befizessen a Radiohead számlájára. Az ezzel kapcsolatos hírt lásd ezen a linken.

Úgyhogy a helyzet adott: hamarosan ismét szemtanúi lehetünk annak, hogy az online üzleti modell mennyiben alkalmas felvenni a versenyt a fájlcseréléssel. Persze különbségek vannak. A zenekar ma már nagyon híres, másrészt viszont a minimumdíj lehet, hogy elriasztja azokat, akik – kissé „sóher módon” – múltkor mondjuk csak egy dollárt „adakozott” a zenekarnak. Valószínűleg a nyár környékén már lesznek komolyabb információim.

Update #1: Úgy fest, hogy a mandiner.hu ismét ajánlotta ezt a blogbejegyzést. Köszönöm!

Update #2: És íme néhány link itthonról is a lemez megjelenésével kapcsolatban: Quart és Prae.hu.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük