Sikeres bloghónap

Biztosan sok kritika érhetné a blogger szolgáltatását, én mégis elégedett vagyok vele. A magam kis egyszerű blogjának kiváló ez a felület. A mai napon azonban felfedeztem egy olyan szolgáltatását, ami nagyon érdekes. Ez a statisztika rovat. Ennek segítségével ugyanis nyomon követhetem, hogy meghatározott időszakokban hányan tekintették meg a bejegyzéseket, milyen országból, milyen operációs rendszerrel és a többi.

Mindezek fényében úgy tűnik, hogy 2011. januárja kiemelkedően a legjobb hónapja volt ennek a már több mint egy éve íródó blognak. A statisztikák szerint több mint 1200-szor klikkeltek olvasók a bejegyzésekre. Ezek közül sok én lehettem, de most már be van állítva úgy a rendszer, hogy csak a külső olvasókat statisztikázza a blogger.

Az természetesen nem meglepő, hogy a fenti számból ezer fölötti volt a hazai olvasások aránya. Az azonban már sokkal inkább meglep, és örömmel tölt el, hogy az alábbi országokból is érkezett néhány olvasó a blogra: Egyesült Államok (1.), Ausztria (2.), Egyesült Királyság (3.), Németország (4.), Svédország (5), Románia és Brazília (holtversenyben 6.), Szlovákia és Franciaország (holtversenyben 7.). Csodás érzés látni, hogy még brazil IP címről is olvassák a blogot.

Ráadásul úgy fest, hogy az öt legnézettebb bejegyzésből három is januárból származik: nem vagyok meglepve, hogy a január 10-ei bejegyzésem, melyben az Infokommunikáció és Jog c. folyóirat aktuális számának tartalmát elemeztem, abszolút első helyezést ért el. Mindeddig 241-en olvasták el. Hangsúlyozom, ebből kb. 20-30x én klikkeltem rá, hiszen elég parázs kommentelés is kapcsolódott a bejegyzéshez (ráadásul most látom, hogy még tartozok egy válasszal Ibolya Tibornak).

Bronzérmes helyezésig jutott a Blackout for Hungary bejegyzésem. Ez sem lehet meglepő, hiszen maga a hír is olyan volt, ami tömegeket mozgatott meg idehaza és külföldön egyaránt. (Mondjuk arra nem volt elég a 88 klikk, hogy ezüstérmes legyen. Jelenleg 50 olvasással el van maradva egy tavaly szeptemberi bejegyzéstől, ami pont az Ibolya Tibor írását elemző másik bejegyzésem volt. Ez rendkívül érdekes, de mindképpen jól látható, hogy az olvasókat komolyan érdeklik a torrentezés büntetőjogi vonatkozásai.)

Negyedik helyezésre futotta a Direct Connect hub üzemeltetése tárgyában hozott nagyon szigorú finn bírósági ítéletet bemutató (nem is oly régi) bejegyzésem. A 73 olvasással ráadásul sikerült 5. helyre taszítania egy másik tavalyi bejegyzésemet, ami az IsoHunt torrent indexáló oldal jogi felelősségét elemző bejegyzésem volt (az mindmáig 70 olvasásig jutott).

Ráadásul ha hozzávesszük, hogy a Google instant és autocomplete szolgáltatásának szűkítésével, egy „kvázi cenzúrával” kapcsolatos – eredetileg az ESZERINT blogon megjelentetettbejegyzésemet a HVG is lehozta „napi merítés” rovatában, s ennek köszönhetően az ESZERINT blog ötletgazdája szerint közel 600 olvasó látogatott el arra a blogra néhány nap alatt, akkor tényleg nem panaszkodhatok.

Ami a szerencse, hogy első ránézésre február sem fog különbözni januártól: sok izgalmas hír lesz, mint ahogy már blogoltam is egykettőről.

2 thoughts on “Sikeres bloghónap”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük