Nem csitul a vita…

Pár napja készítettem azt a bejegyzést, ami domain címek hatósági lefoglalását dolgozta fel („Operation in our Sites„). A vita azóta sem csitul. A TorrentFreak azóta két nagyon érdekes posztot tett közzé. Az elsőben arról olvashatunk, hogy egy amerikai szenátor, Ron Wyden, aki egyébként az online jogsértésekkel szemben kidolgozni tervezett COICA törvényjavaslat legnagyobb ellenzője (melynek alakulásáról még novemberben készítettem egy bejegyzést, azonban az új Képviselőház összeültével – ez jogalkotási sajátosság az USA-ban – a törvényjavaslat hamvába holt, és kezdhetnek mindent elölről), nyílt levélben kért tájékoztatást az Igazságügyi Minisztériumtól [IM].

A kérdésekkel például arra keresi a választ Wyden, hogy a hivatal miként ítéli meg a hatékonyságát az Operation in our Sites akciónak [ez mondjuk szerintem még korai], milyen eljárás szerint választották ki az érintett oldalakat [no igen, Super Bowl?:-)], biztosították-e a domainek üzemben tartóinak alapjogait, így különösen a tisztességes eljáráshoz fűződő jogukat [igen-igen!], hogy a jogsértő tartalmakhoz vezető linkek indexelése maga is jogsértés vagy csak „szólás” (speech) [WOW, ez nagyon fontos, merthogy elvileg nem, de kíváncsi vagyok, mit mond erre a hivatal], mi több a jogsértő tartalmak elérésével kapcsolatos „társalgást” lehetővé tevő oldalak is vajon „szólást” vagy jogsértést követnek el [dupla WOW], mit vár az IM, hogy más országok milyen standardok szerint döntsék el, milyen domaint kellene lefoglalni [miért is kérdés ez???], figyelembe vették-e a lefoglalást megelőzően a Rojadirecta jogszerűségét [na ez tényleg aranyos pofon!]. Továbbá: a lefoglalást megelőzően a bírósághoz eljuttatott beadvány szerint a beadványt benyújtó ügynök négy dalt töltött le a daja1.com oldalról, ezzel próbálván igazolni, hogy az oldal jogsértő. Úgy fest pechjére az ügynök négy olyan dalt töltött le, amelyet jogszerűen bocsátották az említett oldal rendelkezésére. Wyden erre az „érdekességre” is szeretne tájékoztatást kapni. Huh, és még kettő: melyek a 2009 januárja óta lefoglalt domainek, és az ő esetükben mely okokból történt a lefoglalás, végül … huh, ezt a 10. pontot nem értem… (Pihentebben nekiugrok még vagy tízszer.) Nagyon jó kérdések!!! Válasz remélem lesz. 
A másik TorrentFreak cikk egy e-mailből idéz, melyet egy SearchFreak nevű ember küldött az oldalnak, és arra vonatkozó tanácsokat ad, hogy miként lehet azt megelőzni, hogy a hivatal lefoglalhassa az adott weboldal domain címét. Ezeknek a tanácsoknak a legjava technikai jellegű, melynek alapvetően nem vagyok kritikaképes ismerője, így ezeket most nem fogom tudni kielemezni. Ellenben izgalmas ez a hír is, javaslom, hogy a téma iránt érdeklődők ezt is olvassák végig.
Update #1 (05.16.): egy hete megérkezett John Morton válasza Rony Wyden levelére. A dokumentum elérhető itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük