Szemezgetés – InfoJog 2010. december

Legnagyobb örömömre az Infokommunikáció és Jog legfrissebb száma sok-sok hasznos olvasmányt tartalmaz a digitális szerzői jogi témakörök iránt fogékony olvasóknak.

A folyóirat leközölte új cikkemet a RapidShare jogi felelősségének tárgyában. Ezzel kapcsolatban a blogon is írtam bejegyzést, most ezt fejlesztettem cikk minőségűre és mennyiségűre. (Boldog vagyok, hogy a folyóirat honlapján pont az én cikkemet tették online elérhetővé, tehát íme a link, tessék olvasgatni🙂

A Fórum rovat egy nagyon érdekes konferencia összefoglalást tartalmaz. Egy szerzői jogi jogérvényesítéssel kapcsolatos konferencián adott elő több szerzői jogász (illetve azzal foglalkozó szakember), így Gyenge Anikó, Békés Gergely, valamint az Origo jogtanácsosa, illetve Bodó Balázs. Előadásaik rövid összefoglalása nagyon hasznosnak tűnik.

Gyenge Anikó a szerzői jogi jogérvényesítés attitűdjeit taglalta. Így van proaktív attitűd (elébe menve a dolgoknak szabályoz a jogalkotó egyes kérdéseket, pl. árva művek esetén), követő attitűd (reagál a fejleményekre, pl. a felhasználói adatok kiadása, mint a fájlcserélés elleni küzdelem egyik lehetséges útja, ACTA) és passzív/kiváró attitűd (közvetve kapcsolódó, de releváns megoldások, pl. a védelmi idő növelése).

Bodó Balázs írását nem lehet röviden elemezni, mert annyira sok benne a tartalom, néha vitatható, néha heves bólogatást kiváltó megállapítás. Inkább csak a lényeg összefoglalása álljon itt. Bodó szerint a kalózok és a feketepiac csak akkor jelenik meg, ha a kínálati és a keresleti oldal között nincs összhang, vagyis a keresletet a kínálat nem tudja kielégíteni. Ennek megfelelően nem is a feketepiac felszámolása a megoldás pl. a fájlcserére, hanem a legális kínálat bővítése. Mondom, heves a bólogatás, de azért vannak különvélemények.

Detrekői Zsuzsa írása elsősorban a közös jogkezelésből eredő nehézségeket foglalta össze, rávilágítva azon egyszerű tényre, hogy néha olyan drága a legális szolgáltatás kialakítása és üzemeltetése, hogy nem éri meg beindítani azt. A helyzet ennyiben persze tényleg szomorú, és nem véletlen, hogy a jogkezelőkkel szemben milyen komolyak az ellenérzések. Részben ennek tudható be. (Két dolog: nem illesztem be a videót, mert nem tetszik, de íme egy link a Belga „Artisjus” c. dala… Sokat elárul. És íme egy friss bejegyzés Tóth Péter Benjámin tollából a német GEMA „kommunikációs bakijáról„. Ez is tanulságos.)

Végül Békés Gergely előadásának vázlata is figyelmet érdemel, mivel ebben a polgári és a büntető jogérvényesítés nehézségeiről számol be. Ebben az összefoglalóban Békés szigorú kritikával illeti Ibolya Tibor ügyészt, akinek írását magam is komolyan „osztottam” kritizáltam a blogomon korábban. Jó látni, hogy nem csak én gondolom úgy, hogy sommás megállapításai nem mindig voltak helytállók.
Végül egy rendőr hadnagy (Gyaraki Réka) cikke is olvasható a folyóiratban, ami az on-line elkövetett szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének bűncselekményét tárgyalja A-tól Z-ig. Én ebbe most nem megyek bele itt, de akit csak érdekel a téma büntetőjogi vetülete, olvasgassa.

Update #1: A mai napon (2011. február 11-én) elérte a 300-at e bejegyzés nézettsége. A mai napon (2011. március 5-én) pedig a 400-at!

Update #2: A legfrissebb InfoJog témába vágó írásáról itt olvashatsz!

18 thoughts on “Szemezgetés – InfoJog 2010. december”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük