Szoftverek engedélyezése sok PR-ral

Nagyjából ez a cím tökéletesen lefedi a tegnap esti utolsó panel lényegét. Tulajdonképpen kevés felszólalótól eltekintve mindenki mondta a maga PR szövegét. Úgyhogy ez a panel csak röviden fog itt állni.

Egy brazil úr saját országának példáján keresztül igyekezett bemutatni azt, hogy milyen az internethez és szoftverekhez való hozzáférés mértéke. Így elhangzott, hogy az emberek 64%-a internet kávézókban (vagy ahogy ők hívják: Local Area Network Houses, LAN Houses) netezik. Ezekből közel 100.000 van, miközben például csak a városok 35%-ában van könyvtár. Amúgy érdekességként álljon itt az is, hogy e LAN házaknak kb. 90%-a küzd éppen általános jogi és szerzői jogi perekkel, mert valamit nagyon nincs rendben a szolgáltatásukkal.

Ezután a Microsoft emberkéje jött, fantasztikus PR fogásokkal, kiemelve a cég által nyújtott ingyenes szoftverekhez való hozzáférés lehetőségét.

Rögtön utána egy argentin úr következett, aki elég élesen vissza is támadt, nehezményezve, hogy míg a Microsoft Office az USA-ban 79$, addig Kenyában mostanság csökkentették az árát 177$-ról 82$-ra, Argentínában pedig még mindig 300$ körül van. Ezek után, rátérve a szoftverekhez való hozzáférés problematikájára, jelezte, hogy szerinte az egyensúly az engedélyezési piacon felborult (volt valaha???), és bár idealisztikus, de jó lenne, ha a szoftverekhez mindenki ugyanolyan körülmények között férhetne hozzá (tényleg idealisztikus). Egy érdekes, végső soron találó hasonlattal zárta mondandóját: ebéd közben Evian vizet vett magának. Kérdezték is tőle: miért nem iszol a teremben tölthető ballonos vízből? Mire ő: mert nem láttam, hogy van. Ergó: a hozzáférés talán adott, de nem mindig látható. (Összességében az úr tényleg idealista lehet, de legalább vicces volt.)

Végül két újabb PR előadás következett: előbb Malcolm Bain, a Free Software Foundation részéről, az ingyenes szoftverek előnyeiről számolt be, majd az USA egyik legjobb szerzői jogásza, William Patry tartott nagyon egyoldalú Google párti előadást (na jó, mivel a cég fő tanácsadója, ez nem róható a terhére, de azért tőle sokkal érdekesebb előadást vártam).

Szóval ennél voltak, és valószínűleg lesznek is jobb panelek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük