Jogászprofesszorok az ACTA ellen

Több mint 75 amerikai jogászprofesszor adott hangot elégedetlenségének az ACTA szövegével és az egyeztetés menetével kapcsolatban, derül ki abból a nyílt levélből, amiről az ESZERINT blogon néhány perce közzétettem gondolataimat:

2010. október 28-án több mint 75 amerikai jogászprofesszor írta alá azt a nyílt levelet, amelyben felszólítják Obama elnököt, hogy ne írja alá az ACTA-t, legalábbis egy ideig.

A jogászprofesszorok ugyanis komolyan neheztelnek az Obama adminisztrációra azért, mert – ígéretével ellentétben, hogy a kormányzást a nyilvánoság és átláthatóság elveire építi – az ACTA úgy jutott végső stádiumába, hogy arról érdemi konzultációra nem került sor az IP szakma és a kormány (illetve az azt a tárgyalásokon képviselő USTR) között. Az egyezmény zárt kapuk mögötti tárgyalását ezért az aláírók elfogadhatatlannak tartják.

Ennél azonban fontosabb, érdemi kifogásokat is felsoroltak a professzorok. Megítélésük szerint mivel a szellemi alkotások jogának szabályozása a Kongresszus hatáskörébe tartozik, ezért az ACTA elfogadása a jogalkotó feladata, s nem az elnöké. Ez utóbbi esetben ugyanis az is előfordulhatna, hogy olyan kiemelkedő szakjogi kérdésekben, mint például az árva művek köre, a szabadalmi reform, a másodlagos/közvetett szerzői jogi felelősség, a Kongresszus érdemi állásfoglalása nélkül változhatna a nemzeti jog. Ugyancsak nehezményezik az aláírók, hogy az ACTA az eredeti ígéretekkel ellentétben nem csupán eljárásjogi, jogérvényesítési kérdéseket érintene, hanem olyan normákat is tartalmazna, melyek ütközhetnének a magánszemélyek alapjogaival, nem állnak összhangban a TRIPS Egyezménnyel, avagy ösztönzi a fokozatos válasz/három csapás rendszerek bevezetését.

Mindezekre tekintettel a professzor határozottan arra kérik Obama elnököt, hogy a témában folytatandó országos szintű, minden részletre kiterjedő konzultációt megelőzően akadályozza meg, hogy az Egyesült Államok aláírja az egyezményt.

A professzorok nyílt levele az alábbi linken érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük