Sport és fájlmegosztás kutatás

A nyár során kollégák egy kis csoportjával belevágtunk egy kutatásba. Be kell ismerni, ez még csak egy béta verziós munka, sokkal inkább szárnypróbálgatás és teszt-üzemmód, semmint világmegváltó felfedezéseket szülő kutatás. A lényeg, hogy a labdarúgó világbajnoksággal kapcsolatban adatokat igyekeztünk gyűjteni fájlcserélő szolgáltatások, illetve streaming oldalak megfigyelésével.

Első nekifutásra a streaming oldalak sok sikert nem adtak, mert bár sok minden szépen látható volt (egyre növekvő számú streamek, néhány mérkőzésen több ezres nézőszám a szolgáltató saját számításai szerint stb.), tendenciákat nem tudtunk mérni konkrét adatgyűjtési lehetőségek nélkül. Ezen a következő felmérésig mindenképpen változtatni fogunk. Ezzel ellentétben nagyon jó kis adatokat szedtünk össze egy multikulti darknet torrent oldallal kapcsolatban. Itt 359 torrent életútját tudtuk végigkövetni, amely tapasztalatokat aztán színes ábrákkal is illusztrálva elkészítettük információs anyagunkat (nem épp tanulmányi szinten, de azért hasznos irodalom). Ez az anyag elérhető a kutatásban közreműködő InCa-NMS honlapjáról. (A cég FlipDoc alkalmazása segítségével pedig olyan az egész, mintha lapozgatnánk az anyagban. Csak katt az oldalak szélére, és jobbra/balra kell mozgatni az egeret. Aranyos alkalmazás!)

Azok számára, akik pedig az ilyen felhasználások szerzői jogi vonatkozásai iránt is érdeklődnek, megnyugtató lehet, hogy jó pár oldalon keresztül tárgyaltuk a kollégákkal a kérdéskör jogi hovatartozását, felelősségi vonatkozásait.

Jövőbeli terveink szerint egyébként a jövő évi Formula-1-es világbajnokságot, a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot, illetve a londoni Olimpiai Játékokat szeretnénk lekövetni. Ez utóbbi lenne a fő attrakció, addig minden más tapasztalatszerzés (de természetesen mindenről értesítem majd a blog olvasóit).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük