Szemezgetés – EDRi-gram #8.14

(Századik! Persze ez annyira nem érdekes, mert nem statisztikai célokból készül ez a blog, de azért engem is sokkol a tény, hogy immáron 100. bejegyzésemet írtam. Na, persze nem kívánok beleesni abba a Hollywoodban már jól bevált, ám borzasztó unalmas csapdába, hogy áttekintem eddigi „munkásságomat”. Lévén itt leginkább csak a saját ízlésemnek leginkább megfelelő témakörökről adok közzé röpke gondolatokat, nem lehet máris nagyívű antológiákat szerkeszteni eddigi bejegyzéseimből.)

Különösebb ünnepi hangulat nélkül így a 100. bejegyzésem az EDRi-gram online hírújság 8.14-es számából való szemezgetésről fog szólni. Persze némi késéssel, de sajnos megint csak a nyárra és az amerikai utamra tudom fogni, hogy csak most jutottam az olvasáshoz. A hírújság e számában viszont néhány érdekes dologról lehet olvasni.

Az első az angol Digital Economy Billel (DEB) kapcsolatos érdekes hír (amelyről részben már én is írtam, kb. két hete, egy TorrentFreak bejegyzés nyomán), miszerint két angol ISP (a BT és a TalkTalk) úgy döntött, hogy bíróság elé viszi a DEB ügyét, lévén szerintük a törvény nincs összhangban az európai uniós normákkal (elsősorban az adatvédelem, az elektronikus kereskedelem és az internetes felügyelet, illetve semlegesség kapcsán).

Hogy pontosan mit várnak az ügytől a felek, nehéz lenne megmondani, de az EDRi-gram által megszólaltatott angol jogász (Struan Robertson) szerint a bíróság a már elfogadott törvénnyel érdemben nem csinálhat semmit (lévén nem alkotmánybíróság az eljáró fórum, sőt, az Egyesült Királyságban nincs is alkotmánybíróság), legfeljebb kinyilváníthatja, hogy a törvény más előírásokkal ütközik, s ez is csak közvetve gyakorolhat hatást a jogalkotóra. Az új angol kormány azonban nem úgy fest, mintha változtatni kívánna a törvény tartalmán. Az EDRi-gram írás itt érhető el.

A másik, számomra is érdekes bejegyzés arról szólt, hogy két belga ISP csatát nyert az antwerpeni bíróságon, s megúszták a The Pirate Bay blokkolására irányuló felperesi követelés teljesítését. A cikk ezen felül említést tesz arról, hogy Norvégiában is elutasította a vezető ISP a TPB blokkolását, illetve arról is olvashatunk, hogy már Spanyolországban is várható egy „ütközet”, lévén az IFPI és egyéb jogosultak által a TPB „utódjának” tekintett OpenBitTorrent tracker egy spanyol hosting szolgáltatóhoz költözött. Ezt a cikket még azzal a TorrentFreak bejegyzéssel kell kiegészíteni, ami azóta látott napvilágot, amely szerint még holland ISP-k is mentesülnek a TPB blokkolási kényszere alól. S mindez így egyben már elég erős nyomatékkal bír, már ami az ISP-k blokkolási kényszerét vagy „mentességét” jelenti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük