Újabb vereség a fájlcserélőknek

Végre sikerült hivatalos forrásokból is beszereznem a már jó ideje folyamatban lévő Arista Records v. Lime Group ügyben hozott döntést, ami kimondta az Egyesült Államok mostanság legnépszerűbb P2P alkalmazásának tekintett LimeWire jogellenes jellegét. Az ítéletet RapidShare alkalmazással időlegesen elérhetővé teszem ezúton, link itt.

A bíróság úgy találta, hogy a LimeWire, hasonlóan a TorrentSpy szolgáltatójához, a közvetett felelősség egyik verziója, az „elősegítési” („inducement”) teória alapján felelősséggel tartozik a fogyasztók által elkövetett közvetlen jogsértésekért. A bíró ezzel együtt a Lime Group fejét, Mark Gortont is felelősnek találta szerzői jogok megsértésében.

A nem igazán rövid döntést tartalékolom szabadabb napjaimra, de amint lehet, kielemzem, mint a TorrentSpy ítéletet, mivel mindenképpen tartalmazhat tanulságos gondolatokat (főleg ami Gorton személyes felelősségét érinti). Június 1-én amúgy jön egy újabb forduló („status conference”), várjuk a fejleményeket.

Addig is álljon itt néhány anyag ezzel kapcsolatban: először is a CNET portál híradása magáról a döntésről, illetve a New York Times-ból egy cikk a Lime Group fejéről, Mark Gortonról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük