Kezdődik a vadászat Írországban

Arra már korábban ezen a blogon is tettem utalást, hogy Írországban nem jogalkotói szinten, hanem az Eircom ISP és a legnagyobb zenei kiadókat képviselő szervezet (IRMA) között született megállapodás a fogyasztók által P2P alkalmazások segítségével elkövetett szerzői jogsértések megakadályozására. Ezt a tavaly kötött megállapodást a dublini felső bíróság a múlt hónapban ugye jóváhagyta, zöld utat adva az ír három vagy akár négy csapás rendszernek.

Nos, most már kezdhetnek félni az Eircom előfizetők (kb. 750.000 ember), még akkor is, ha a rendszer az első három hónapban csupán „teszt jelleggel” fog működni, és az IRMA az online adatforgalom ellenőrzését végző DtecNet segítségével egyelőre csak heti 50, feltételezhetően jogsértést elkövető személy IP címét fogja átadni az Eircomnak, akik első lépésben telefonon fogják értesíteni előfizetőiket, majd ez így folytatódik egészen a 3. értesítésig, aminek a következménye az internet-hozzáférés 7 napos korlátozása lesz. Ennek eredménytelensége esetén a „negyedik csapás” a hozzáférés egy éves felfüggesztése lesz.

Nagyon kíváncsi leszek a híradásokra, hogy miként fog alakulni ez az eljárás. Ugyanis nem csak elsőre, de második nekifutásra is sok-sok részletkérdést nem lehet az online híradásokból kihámozni. Így rögtön, hogy a DtecNet milyen technológia segítségével kívánja ellenőrizni az adatforgalmat? Csupán a torrent fájlok címei körében futtat le kulcsszavas keresést (ami az átnevezett fájlok esetén nem jelenthet sikert), esetleg az adott fájl info fájlját is átfürkészi? Logikus, hogy minderre csak a nyílt torrent oldalakon van lehetőség, a regisztrációhoz kötött oldalakra nem fog rálátni (ami valószínűleg ezen oldalak népszerűségét fogja növelni). Arra az áprilisi bejegyzésben már utaltam, hogy a fogyasztók bármikor tiltakozhatnak a velük szemben felhozott vádakkal szemben, azért ennek a gyakorlati érvényesülése szintén érdekes lesz.

Felmérések szerint az előfizetők 80%-a felhagyna a jogsértésekkel a jogkövetkezményekről való tájékoztatás hatására, nem vagyok abban biztos, hogy ez ekkora szám lenne véglegesen. Minden bizonnyal sokan átváltanának nem jogsértő (például streaming) szolgáltatásokra, de a „kemény mag” minden bizonnyal olyan megoldásra váltana, ami személyazonosságát védi.

Úgyhogy mostantól – még a francia modell gyakorlati alkalmazását megelőzően – kezdetét veszi a vadászat az ír kalózokra, várjuk az ezzel kapcsolatos fejleményeket.

Hasznos olvasmány egyébként az Irish Times tegnapi cikke.

Update #1: újabb érdekesség az IRMA nyomulásáról. Igyekeznek ugyanis más ISP-ket, illetve mobiltelefon szolgáltatókat is bevonni a harcba. Íme a TorrentFreak bejegyzése.

Update #2: további fejlemények szerint az IRMA nagyon szorongatja a Vodafone-t, lásd itt.

Update #3: most látom, hogy a HVG is reklámozta a bejegyzést.

2 thoughts on “Kezdődik a vadászat Írországban”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük