Újabb per elé néz a Google Books projekt

Csak néhány órája annak, hogy Dani kommentelőmmel találkoztam, aki visszalátogatott Szegedre egy csevej erejéig. Beszélgetésünk során felvetődött egyik kedvenc közös témánk, a Google Books projekt. A mai The New York Times hírlevél tartalmaz egy rendkívül érdekes cikket, amely szerint a Google újabb perre készülhet, ezúttal a fényképészek és egyéb szépművészeti típusokban alkotók (az angol definíció szerint „visual artists”, vagyis a nem papír alapú szépművészeti formák, hanem a vizuális alkotások készítőinek az) érdekképviseleteivel (ilyen az American Society of Media Photographers, a Graphic Artists Guild, a North American Nature Photography Association ás a Professional Photographers of America), valamint a csoportos perlésbe beszálló magánszemélyekkel (grafikusokkal) szemben készülhetnek a védekezésre a Google jogászai.

A cikk szerint a perre azért kerül sor, mert bár az említett érdekképviseletek megpróbáltak „beavatkozni” (vagyis szerették volna, ha nem csak az Authors’ Guilddel állapodik meg a Google) a bíróság előtt pihenő, néhány hónap múlva eldöntésre kerülő Google Books Megállapodásba, ezt a beadványt azonban a bíróság elutasította.

Az érdekképviseletek fair kompenzációt remélnek azon művészeti alkotások digitalizálásáért cserébe, amelyek az eddigi digitalizált kb. 12 millió könyvben szerepelnek.

Ez a helyzet is jól mutatja, hogy sokak szemét böködi a Google Books projekt. Nem tartok viszont attól, hogy ne lenne ennek a pernek is egy megállapodás a vége. A Google rendelkezik az ehhez szükséges erőforrásokkal, és komoly indoka is lenne erre, hiszen a könyvdigitalizáció hosszú távon gyümölcsöző biznisz lesz.

5 thoughts on “Újabb per elé néz a Google Books projekt”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük