Kopirájt kiállítás Pesten

Az elmúlt egy-két hónapban Dani kommentelőmmel sokat beszélgettünk arról, hogy a 300 (vagy 301) éves (törvényi szintű) szerzői jog röpke “történetét” is felölelő kiállításon minek kellene szerepelnie a posztereken. Dani e poszterek elkészítésében nagy szerepet vállalt, s így közvetlenül hozzájárult egy rendkívül hasznos és érdekes kiállítás megszervezéséhez.

A “Kopirájt” kiállítás április 10-én megnyitotta kapuit. Sajnos ezen a napon nem tudtam elmenni a megnyitóra (helyette ástam leendő házam alapját), de hamarosan eljutok, és akkor beszámolok a látottakról/láthatókról. Ettől eltekintve persze nagy örömmel fogadom Dani röpke kommentjét, amit bár e-mailben már megírt, de azért a nagyérdeműt is érdekelheti, mi történt a megnyitón.

One thought on “Kopirájt kiállítás Pesten”

 1. Dani says:

  A kiállítás pont lefedi a blogod profilját, mindkettő a szerzői jog kihívásairól szól a huszonegyedik században, ráadásul ha jól emlékszem te is úgy indítottad, hogy az Anna statútum évfordulója volt az a propos-ja. Úgyhogy akinek tetszik ez a blog, annak valószínűleg a kiállítás is tetszeni fog.

  Nem is tudom, hogy mit fűzzek még hozzá, nekem nyilván nagyon tetszik, de hát én nyakig benne voltam/vagyok szóval elfogult vagyok, mindenesetre nagyon örülök olyankor, amikor megpróbáljuk ezeket a kérdéseket megmagyarázni azoknak, akik nem evvel foglalkoznak vagy nem is jogászok, mert tényleg nagyon sok olyan kérdés meg probléma feszegeti a szerzői jogot, ami nemsokára mindannyiunk baja lehet.

  Ami érdekes lehet: a H.A.C.K. nevű csoport épített egy burnstation-t, ami egy olyan számítógépes kioszk, amivel olyan zenéket lehet cd-re kiírni, amik valamilyen szabad lincenc alatt jelentek meg. Aztán van egy olyan gép, ami közkincsben lévő könyveket scannel be és pendrive-on el lehet majd vinni az eredményt, lehet Cory Doctorow novellát fénymásolni, stb.

  A nem interaktív oldal volt az, amiben én segítettem: a szerzői jog történetének a bemutatása, jó sok szöveg pár érdekes kezdeményezésről és ha minden igaz van egy mp3-ban letölthető audioguide is.

  Az kiállítás egyébkén elég kicsi, ha az ember a filmekbe is be akar nézni, akkor is gyorsan végigjárható, a guide meg 30 perces lett, de ott ennél tényleg nem fog senki több időt eltölteni.

  még több info itt:
  http://osaarchivum.org/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük