Börtön a fájlmegosztónak Kanadában

A szerzői és információs társadalmi kérdésekkel foglalkozó ESZERINT hírújság legfrisebb számát végre fel tudtam lapozni. Ebben szokás szerint sok hasznos hír és információ található. Azokon felül, amelyeket én magam is ismertem már (esetleg blogoltam is róla), érdekes hírként olvastam azt a kanadai cikket a CBC-től, ami egy olyan magánszemély peréről szólt, aki Kanadában mozikban rögzítette a filmeket kamerára, majd tette hozzáférhetővé őket online, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy mások is letölthessék azt.

Az úr, egy bizonyos Gérémi Adam, két és fél hónapos börtönbüntetést kapott, valamint 100 órányi közmunkára ítéleték. (Mondjuk a cikk alapján rendkívül vicces, hogy az illetőt úgy csípte fülön a rendőrség, hogy éppen egy autót akart feltörni. Minden bizonnyal igaz rá az, amivel a védelem is érvelni próbált: depresszióban szenved.)

Az eset, illetve inkább a cikk érdekessége az a fejtegetés, ami szerint a kanadai szerzői jogot 2007-ben annó azért (is) módosította a kanadai kormány, mivel túl “puha” volt, s többek között nem tiltotta a moziban történő kamerás rögzítést, csupán az ezt követő terjesztést. Erre az USA filmipara azzal “lobbizott” (hogy finoman fogalmazzak) Kanadában, hogy a törvény szigorítása nélkül elképzelhető, hogy kivonulnak Kanadából, vagyis az amerikai filmek nem lesznek megtekinthetők kanadai filmszínházakban.

3 thoughts on “Börtön a fájlmegosztónak Kanadában”

 1. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  Dani kommentelőmnek: hát íme, még egy formája és megnyilvánulása annak, hogy a szerzői jogra mennyire rányomja bélyegét az üzlet…

 2. Dani says:

  Kanada pedig érdekes volt mindíg is a nemzetközi szerzői jogi együttműködés szempontjából,annak ellenére, hogy a huszas évektől bent volt Bernben sose volt pl. az Egyetemes Szj egyezmény tagja, egyből TRIPS tag lett, a védelmi idő, pedig a mai napig csak m.a. plusz ötven év.

  Az ügyhöz azért nincs hozzáfűznivalóm, mert valami azt súgja, hogy ez az úr pl nem volt büntetlen előéletű, tagja volt valami warez szervezetnek, stb. szóval két mondat alapján kár lenne komoly kijelentéseket tenni.

  Én úgy tudom amúgy, hogy a nyugati világban a legsúlyosabb ipari jellegű kalózkodás esetein kívül felfüggesztett szabadságvesztésnél nem szabnak ki súlyosabb büntetést szerzői jogi törvénysértésekre.

 3. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  Naná, a híradásoknak sosem szabad túlzott jogi tartalmat tulajdonítani. Egyébként érdekes amit mondasz, és bár fájlcsere terén ugyancsak nagyon ritka, de például egy Daniel Dove nevű úriembert, aki az EliteTorrents oldal rendszer adminisztrátora volt, 18 hnapos börtönbüntetést kapott az USA-ban. Persze ez tényleg a ritkább eset, és ráadásul esküdtszéki tárgyalás is volt, tehát nem "színtiszta" jogi megítélésen alapult e döntés, de akkor is van példa.

  Nem véletlenül írtam persze oda: az urat épp lopás közben érték tetten. Nem hiszem, hogy valami túlzottan ártalmatlan figura akart lenni… (Amúgy a büntetett előélet biztos, maga a cikk is írja, hogy szerzői jogsértésért már korábban is volt büntetőügye.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük