Amerikai tanulmány a kalózkodás hatásairól

Egy rendkívül érdekes tanulmány érhető el immáron a neten több forráson keresztül is (közvetlenül innen), amely a kalózkodás lehetséges gazdasági hatásait vizsgálja a teljes IP ágazatra (természetesen csak az Egyesült Államokban). Ennek megfelelően a tanulmány nem csupán a szerzői jogra fókuszál, hanem a szabadalmi (főleg a gyógyszer ágazatra) és a védjegyjogi kérdésekre is kitér.

Ebben természetesen olvasni lehet a már sok esetben hangsúlyozott, mondhatnám unalomig ismert negatív hatásokról. (A tanulmány leginkább ezért érdekes e téren, mert egészen makrogazdasági szempontok szerint tekint a kalózkodásra és annak hatásaira. Kevés olyat olvastam eddig, ami ne szűkebb, szinte szubjektív keresztmetszeten keresztül tekintett volna a problémára.) Ezen felül azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy lehetnek pozitív hatásai is a kalózkodásnak. Pozitív hatások egyrészt jelentkezhetnek a fogyasztó oldalán (aki azáltal, hogy a kalóz terméket veszi, kevesebbet költ, és feltehetőleg azt a pénzt másra költi el), másrészt magára az iparra is (a termékek kipróbálása, „samplingelése” – de nem a digitális sampling értelemben, hanem szimpla „mintavételezés” értelemben – révén megjöhet a kedv az eredeti termék megvásárlására is). A tanulmány a kormányzati szinten (vagyis az adózás és az IP jogok érvényesítése terén), valamint a nemzetgazdaság egészében nem talált pozitív hatásokat.

A kutatási anyagnak azonban még egyszer neki fogok futni, mert a metodológiáját alaposabban át kell olvasni. Az egész anyag ugyanis telített hivatkozásokkal különféle kutatásokra és kutatókra, piaci elemzésekre és felmérésekre, azonban az nem világos. Mondhatnám, hogy lábjegyzetelés híján elég hiteltelen. De ennek ellenére a hasonló kutatások mellett nem is olyan rossz, tehát érdemes elolvasni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük